Printaj ovu stranu
utorak, 29 April 2014 03:25

Prvi udžbenik iz onkologije

Nakon što je na Zdravstvenom faklultetu Univerziteta u Zenici na Katedri za hirurgiju uveden predmet onkologija, studenti tog Fakulteta dobili su prvi udžbenik iz te oblasti. Uz studente i zdravstvene radnike, knjiga je namijenjena i porodicama oboljelih od malignoma jer posebno obrađuje oblast palijativne njege.    

 

U knjizi „Onkologija sa njegom“ su obuhvaćeni svi segmenti malignih oboljenja, od dijagnostike do tretmana i njege onkoloških pacijenata, sa najnovijim podacima iz dostupne svjetske literature u toj oblasti.

 

"Moram naglasiti da je na našem području i na našem jeziku relativno malo onkoloških udžbenika tako da je svaki rukopis sa ovom temom dobro došao. Knjiga je urađena na izuzetan način prihvatljivim jezikom tako da nije štivo samo za zdravstvene radnike, zaista mogu da je koriste i pacijenti i porodice" - izjavila je za FTV prof.dr.Branka Jakovljević, šefica Katedre za onkologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

 

"Ovakvog udžbenika nismo imali ova tema nije obrađivana, zenički Zdravstveni fakultet je napravio iskorak u okviru katedre za hirurgiju, otvorili su odsjek za onkologiju tako da u svemu ovo što se dešava ima jedan veliki iskorak u edukaciji mladih ljudi" - ističe  prim.dr. Tarik Kapidžić,predsjednik Ljekarske komora ZDK.

 

Autorica knjige je ovogodišnja pobjednica akcije Fondacija „Sanela Redžepagić“ pod nazivom „Moj doktor je najbolji“  u kojoj su pacijentice oboljele od karcinoma dojke ocjenjivale ljekare u zdravstvenim ustanovama u Federaciji. Naglašen porast broja oboljelih od malignoma ključni je razlog što je autorica izabrala ovu temu.

 

"Svaki novi dan nosi novi broj onokoloških pacijenata i u svoj toj borbi, mi jednostavno u svojoj nemoći, pričam o naučnoj literaturi nekom je dostupna nekom ne, onda sam odlučila jednostavno da prepoznavši tu potrebu da svojim studentima napišem jedan udžebnik sa svojim saradnicima koji će im biti pristupačan jasan i konačno na dohvat ruke" - prim.dr.sci mr.Alma Mekić Abazović, autorica. 

 

U knjizi je djelimično obrađena oblast palijativne njege i suportivnog tretmama oboljelih od malignoma, s obzirom da je njihovo liječenje kompleksno. Potreba da se u toj oblasti dodatno educira i okruženje oboljelih od karcinoma razlog je da autorica priprema novi naučni naslov.   

 

FTV

Posljednje od

Povezani članci (by tag)