29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 24 April 2014 21:46

Peticija: rješavanje zagađenja

U petak 25.04.2014. EFEKT koalicija organizuje potpisivanje PETICIJE za sistemsko rješavanje zagađenja prirodnih resursa čiji je uzročnik energetski sektor Federacije BiH. Okupljanje i potpisivanje peticije ima cilj da građane više informiše o alarmantnom stanju i zagađenju okoliša koje je prouzrokovao energetski sektor Federacije BiH, te o konkretnim zahtjevima za koje EFEKT koalicija želi da ima podršku građana.


Potpisivanje peticije će biti organizovano u isto vrijeme u 11:00 sati u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Kaknju, Brezi, Živinicama, Banovićima i Lukavcu kao centrima koji su najviše zagađeni zbog eksploatacije uglja, te proizvodnje i potrošnje energije.  Kampanja je organizovana u okviru projekta “EFEKTivna akcija koju finansira Evropska unija kroz IPA program - Podrška civilnom društvu 2012.

Zenica, TC Džananović (Kamberovića polje),

POZIVAMO VAS DA I VI PODRŽITE RJEŠAVANJE ZAGAĐENJA U NAŠIM GRADOVIMA


EFEKT koalicija zahtijeva da:

  •  Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije u periodu od naredne dvije godine usvoji Strategiju energetskog sektora  Federacije BiH, koja će u periodu od minimalno 30 godina, osigurati da udio energije dobijen iz fosilnih izvora energije i akumulacijskih hidroelektrana u ukupnom energetskom bilansu opada za minimalno 1% godišnje.
  •  Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo prostornog uređenja, osiguraju poboljšanje energetske efikasnosti za minimalno 45% u narednih 30 godina (1,5% godišnje).
  •  Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije obezbjedi da se, u naredne tri godine, implementiraju obaveze iz Ugovora o uspo stavi energetske zajednice.

 

Ako se slažete sa našim zahtjevima PETICIJU možete potpisati 25.04.2014. od 11:00 do 14:00 sati na sljedećim lokacijama:

  1. Tuzla, na Korzu TC Pasaž,
  2. Lukavac, plato ispred TC Konzum
  3. Banovići
  4. Živinice
  5. Sarajevo, Trg djece Sarajeva br.1 (BBI centar), kod Katedrale i ispred Sarajevo City Centra
  6. Zenica, TC Džananović,
  7. Breza, TC Bingo
  8. Kakanj, TC Bingo

Zahtjevi EFEKT koalicije i peticija će biti upućeni Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.