28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 17 April 2014 01:01

Premijer sa tri načelnika iz ZDK

Munib Husejnagić, premijer u ostavci održao je tri odvojena sastanka sa načelnicima Općina Žepče (Matom Zovkom), Vareš (Avdijom Kovačevićem) i Olovo (Đemalom Memagićem) na kojima se razgovaralo o potraživanjima koje ove općine imaju  prema budžetu Kantona ili orgranizacijama i preduzećima čiji osnivač je Kanton. S druge strane, razmatrana su i  dugovanja ovih općina prema kantonalnim zavodima i organizacijama.

 

Sa načelnikom Općine Žepče  razgovaralo se o primjeni Zakona o izmjeni Zakona  o pripadnosti javnih prihoda i dinamici izmirenja obaveza Kantona  prema ovoj Općini na temelju pomenutog zakona. S obzirom na to da se radi o dugu koji je nastao znatno ranije, premijer Husejnagić, objasnivši trenutni priliv u budžet, dogovorio je sa načelnikom Zovkom da se nagomilani dug iz ranijih godina počne isplaćivati redovno u jednakim mjesečnim ratama. To je zasad jedini efikasan način da se ova obaveza realizuje, sa čime se složio i načelnik Zovko.

 

Dugovanja Šumsko-privrednog društva ZDK po osnovu koncesione naknade za šume Općini Vareš jedna je od niza tema o kojima je danas premijer Husejnagić razgovarao sa Avdijom Kovačevićem, vareškim načelnikom. Premijer je obećao da će insistirati kod ŠPD-a da se taj dug što prije izmiri, a u nastavku sastanka razgovarano je i o privrednim temama, među kojima je najaktuelnija bila pronalaženje investitora za pokretanje proizvodnje u Rudniku željezne rude Vareš.

 

Na sastanku sa načelnikom Općine Olovo, Đemalom Memagićem razgovarano je o naplati koncesija od korištenja šuma, izgradnji puta u dužini od 800 metara s ciljem spajanja već izgrađenog mosta sa regionalnom cestom na području ove Općine. Osim ovog, najveći problem Olova trenutno su planovi izgradnje dvije hidrocentrale na rijeci Krivaji i jedne na Bioštici čime bi oko 70 odsto zemljišta ove Općine bilo proglašeno zaštićenim područjem od strane Vlade FBiH. Kako to ujedno znači i nemogućnost bilo kakve gradnje niti pokretanja privrednih kapaciteta, takvim odlukama zasnovanim na federalnom Prostornom planu zaustavlja se ne samo razvoj općine Olovo već i Kantona. Dogovoreno je da zastupnici s područja ZDK u Domu naroda insistiraju da se u Prijedlog prostornog plana FbiH uvrste ranije podnesene primjedbe Općine Olovo i Zeničko-dobojskog kantona kako bi se spriječilo zaustavljanje razvoja ove općine. U nastavku sastanka bilo je  riječi i o izradi studije izvodljivosti za banjsko-klimatsko lječilište „Aquaterm“ Olovo te mogućnostima većeg iskorištenja ovog zdravstveno-turističkog objekta.