Printaj ovu stranu
četvrtak, 17 April 2014 03:42

Obrazovanje odraslih u sistemu

Uvrštavanje obrazovanja odraslih u obrazovni sistem po uzoru na principe Evropske unije suština je svih dosad provedenih aktivnosti Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona na izradi i usvajanju Zakona o obrazovanju odraslih u ZDK.

 

Nakon što je javna rasprava o Nacrtu ovog zakona provedena u svih 12 općina kao i na dva okrugla stola posvećena ovoj temi, stekli su se zakonski uslovi da ovaj nacrt bude upućen u skupštinsku proceduru. Kada ga Skupština Kantona usvoji, Zeničko-doboojski kanton bit će drugi u Federaciji BiH, nakon Usnko-sanskog, koji je izradio i usvojio ovaj izuzetno važan zakonski dokument. Naime, time će biti stvorena zakonska osnova da armija nezaposlenih, a nedovoljno kvalifikovanih ili onih koji nemaju stručnu spremu traženu na tržištu rada, steknu dopunsko obrazovanje i time postanu konkurentna radna snaga.

 

U izradi ovog zakona resorno Ministarstvo imalo je veliku pomoć Njemačkog saveza visokih narodnih škola – DVV International sa kojim je danas (15. 04. 2014.) potpisan Ugovor o saradnji. Ugovor su  potpisali ispred Ministarstva obrazovanja, Mirko Trifunović, ministar, a Njemački savez visokih narodnih škola -  DVV International zastupao je Emir Avdagić, direktor ove organizacije za BiH. Prilikom potpisivanja Ugovora, ministar Trifunović kazao je da su ovim stvorene zakonske pretpostavke za tzv. cjeloživotno učenje i obrazovanje odraslih, a što će u konačnici ubrzati privredni razvoj, zapošljavanje i konkurentnost na tržištu rada, te doprinjeti smanjenju socijalne isključenosti pojedinih kategorija stanovništva koje nemaju dovoljan stepen obrazovanja ili je to obrazovanje nekonkurentno na tržištu.

 

Emir Avdagić, direktor DVV International istakao je činjenicu da je Ministarstvo obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona u proteklih godinu dana bilo najaktivnije od svih ostalih u radu na donošenju pomenutog zakona i koje je ispoštovalo, prije godinu dana dogovorene, pravce djelovanja u ovoj oblasti. Inače, Njemački savez visokih narodnih škola već duži niz godina pruža različite vidove podrške u oblasti obrazovanja odraslih širom BiH, a u Njemačkoj ova organizacija, čije je sjedište u Bonu, obuhvata oko 1000 centara za obrazovanje odraslih. S obzirom na izuzetnu agilnost resornog kantonalnog Ministarstva u ovom poslu, DVV International će i finansijski podržati sve ove aktivnosti, ali i kroz stručnu podršku i nabavku opreme i materijala.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)