19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 15 April 2014 18:36

Prijedlozi za premijera ZDK

Trenutno je u «igri» šest imena za mandatara Vlade ZDK. Iako u Plenumu ZDK ne žele govoriti o četiri imena koja su «u opticaju», saznajemo da se radi o Zeničanima Senadu Bašiću, Feridu Tabakoviću, Dževadu Telaloviću i Mirsadu Dogumu.

 

 

Niti jedan od njih, osim članstva u pojedinim političkim strankama, nije imao aktivniji politički i javni život proteklih godina. Osim njih četvorice, nevladine organizacije su, na poziv predsjedavajućeg Skupštine ZDK Sretka Radišića dostavile još dva «imena», saznajemo .

 

Tako se na spisku kandidata za budućeg premijera našao i aktuelni načelnik Zenice Husejin Smajlović, te direktor zeničkog «Vodovoda» Ekrem Kahriman. Iako se tvrdilo da je oba kandidata je predložila Nihada Husejnagić, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Zenica, ona kaže da ovo udruženje, niti ona lično nije predložila ove kandidate.

 

Da li će Plenum ZDK izaći sa konkretnim prijedlozima ili jednim prijedlogom, pred kantonalnu skupštinu, ostaje da se vidi. Informacije da je aktuelnoj vladi u ostavci, «rok trajanja» u fazi ostavke dva mjeseca, odnosno do kraja ovog mjeseca, demantovali su u Vladi i Skupštini.

 

- Aktuelna vlada u ostavci na toj funkciji u punom kapacitetu ostaje sve dok poslanici skupštine ZDK ne izaberu novu, kaže premijer Munib Husejnagić (SDP).