29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 12 April 2014 00:32

Odluke Vlade ZDK

Prema izvještaju o poslovanju Zavoda za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona u 2013. godini koja je finansijski pozitivno okončana, zabilježen je veliki porast broja pacijenata, pa je menadžment morao uložiti dodatne napore kako bi se obezbijedila sredstva za podmirenje svih obaveza.

 

Osim sredstava iz budžeta Kantona i Zavoda zdravstvenog osiguranja, vlastitim angažovanjem na iznalaženju novih poslova, Zavod je zaradio 150.000 KM, te obezbijedio donacije u lijekovima u iznosu od 545.000 KM. No, i dalje ostaju problemi vezani za prostorije u kojima radi Zavod jer su nedovoljne pogotovu kad se radi o liječenju u Detox centru gdje ima samo šest kreveta za pacijente. No, uvođenjem novih lijekova kao i modernih metoda rada s ovisnicima, uspjelo se postići znatno poboljšanje zdravstvenog stanja narkomanskih ovisnika. Novost je da se zdravstvene usluge u Zavodu od prošle godine pružaju i  ovisnicima o alkohollizmu.

 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona prihvatila je ovaj Izvještaj kao i Izvještaj o radu Zavoda za medicinu rada ZDK. Ova zdravstvena ustanova poslovala je sa negativnim finansijskim saldom, a iskazani „minus“ u poslovanju uglavnom se odnosi na amortizaciju dijela zgrade koji više godina koristi Kantonalna bolnica i koja po ovom osnovu nikada nije izmirila dugovanja. S druge strane, prošle godine ovoj ustanovi pridodata je i nova djelatnost – sportska medicina za šta je Zavod izdvojio sredstva kako bi nabavio opremu i adaptirao prostorije te izvršio obuku kadra. Međutim, po ovoj stavci nisu ostvareni gotovo nikakvi prihodi, pa je i to jedan od razloga negativnog poslovanja Zavoda.

 

Na sjednici Vlade je usvojena i Informacija Ministarstva pravosuđa o primjeni ustavne odredbe o ravnopravnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u sektoru javnog zapošljavanja na području Kantona. Prema podacima, ni u 2013. godini nije dostignut stupanj zastupljenosti konstitutivnih naroda prema popisu iz 1991. godine. Stoga se prilikom zapošljavanja u javnom sektoru u narednom periodu mora nastojati ispraviti postojeći disbalans i što više približiti procentualnoj zastupljenosti pojedinih naroda iz 1991. godine. Usvojena je i Informacija o primjeni sistema upravljanja kvalitetom prema zahtjevima međunarodnih standarda EN ISO 9001:2008 u organima uprave i službi ZDK.

 

Donesena je Odluka o pristupanju provođenju procedure dodjele koncesije za izgradnju male hidroelektrane „Kamenolom“ na magistralnom cjevovodu vodozahvata Kasapovići, Općina Zenica. Usvojen je  Program utroška sredstava za predškolski odgoj i obrazovanje u ukupnom iznosu od 404. 810 KM. Ovaj vid obrazovanja imat će minimalno 150 sati programa koji u svakoj godini započinje u martu i traje tri mjeseca. Ove godine planiran je upis 3.136 djece koja će biti raspoređena u 214 odgojnih grupa.