29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 09 April 2014 00:32

Tragovima bosanskog kraljevstva

Festival „Tragovima bosanskog kraljevstva“ održan je u tvrđavi Vranduk, u okviru XIX međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“. Brojna publika, prijatelji i saradnici Muzeja grada Zenice, kao i djeca iz Saveza izviđača Općine Zenica, uživali su u srednjevjekovnoj kuhinji, igrama i muzici, izložbi stripa kao i promociji dvije knjige.


Djeca su se takmičila u četiri igre iz srednjeg vijeka: povlačenje konopca, utrka u vrećama, streljačko natjecanje i kakire na marike. Uz smijeh i zabavu, djeca su naučila nešto i o tradiciji, kulturnom naslijeđu i bogatoj historiji ovog kraja. Na kraju, najboljim učesnicima dodijeljene su i diplome kao podsjetnik da ovaj Festival.

 

U citadeli tvrđave otvorena je izložba stripa Pavla Zelića: „Družina Dardaneli: Poljubac leptirice“, te su posjetitelji kroz kratko predavanje saznali nešto više o samom stripu, poznatim školama stripa i procesu nastajanja istog.

 

Održana je i promocija knjiga Pavla Zelića "Peščana hronika“ i Gorana Skrobonje „Sva Teslina deca“.

 

Također, publika je uživala i u koncertu srednjevjekovne muzike u izvedbi ansambla Fugato, nakon čega je upriličeno predstavljanje i konzumacija srednjevjekovne kuhinje, na opće zadovoljstvo.

 

Sponzori projekta su BH Telekom i Općina Zenica.

 

SAM 3101