18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 09 April 2014 04:00

Plenum pred Vladom FBiH 14h

Ispred zgrade Vlade Federacije BiH (FBiH) u Sarajevu danas će u 14.00 sati biti održan skup učesnika svih plenuma u FBiH, na kojem će građani uputiti zahtjeve Federalnoj vladi, saopćio je Plenum građana Sarajeva.  

 

Kako se navodi, građani širom FBiH su, djelujući kroz plenume u svojim gradovima, u posljednja dva mjeseca uputili lokalnim vlastima više desetina zahtjeva kojim se traži rješavanje različitih problema.        

 

"Nažalost, institucije lokalnih vlasti su se uglavnom oglušile na zahtjeve obespravljenih građana koji su protestirali u svojim zajednicama od početka februara i pokušavali skrenuti pažnju na hitnu potrebu za rješavanjem katastrofalne socijalne situacije, a zbog izostanka adekvatne reakcije vlasti, građani će nezadovoljstvo pokazati još jednom", navodi se u saopćenju. 

 

Učesnici plenuma iz: Mostara, Konjica, Tuzle, Srebrenika, Gračanice, Zavidovića, Maglaja, Zenice, Fojnice, Donjeg Vakufa, Jajca i drugih gradova iznijeće već usaglašene i izglasane zajedničke zahtjeve i predstaviti zahtjeve svakog od plenuma ponaosob, te otvoriti nove rasprave. 

 

Najavljeno je da će građani Vladi i Parlamentu FBiH uputiti zajedničke zahtjeve za ostavku Vlade FBiH, obustavu krivičnog progona svih učesnika u demonstracijama u FBiH od 5. februara, te obustavu svih privatizacijskih procesa i rasprodaje javnih dobara. 

 

Zahtjevi će se, između ostalog, odnositi i na ukidanje beneficija u institucijama i organima javne uprave na svim nivoima, uključujući naknade na plate nakon prestanka javne funkcije (tzv. "bijeli hljeb") i naknade za odvojeni život od porodice i smještaj u mjestu rada, te na pokretanje inicijative prema Parlamentu BiH za izmjenu zakona o PDV-u s ciljem uvođenja diferencirane stope PDV-a, uz nultu stopu za osnovne životne namirnice. 

 

Učesnici sutrašnjeg skupa uputiće zahtjev i za usklađivanje penzija sa rastom prosječne plate u FBiH, te obustavu zaduživanja kod međunarodnih i domaćih banaka i fondova radi kreditiranja javne potrošnje na području FBiH.