28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 07 April 2014 03:51

Danas: Svjetski dan zdravlja

Pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) svakog 7. aprila/travnja, obilježava se Svjetski dan zdravlja, koji ove godine ima za temu bolesti uzrokovane vektorima, popraćenu sloganom „MALA BIĆA, VELIKA PRIJETNJA“.

 

Ovogodišnjim Svjetskim danom zdravlja ističe se prijetnja koju predstavljaju organizmi koji prenose uzročnike infektivnih bolesti s inficirane osobe ili životinje na drugu osobu, uzrokujući široki spektar ozbiljnih bolesti u ljudskoj populaciji poput komaraca, krpelja, stjenica i drugih organizama, koji su odgovorni za prenos niza bolesti od kojih obolijevaju ljudi i životinje. 

 

Glavni cilj obilježavanja Svjetskog dana zdravlja je povećati svjesnost o mogućim prijetnjama vektora i bolestima koje uzrokuju kako bi se potaklo i pojedince i zajednice na poduzimanje aktivnosti u svrhu postizanja pravovremene zaštite. Stoga je ključni element ove kampanje edukacija, odnosno zdravstveno informiranje.

 

U povodu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja 07.04., Crveni križ Općine Zenica će na taj dan distribuirati promotivni materijal našim sugrađanima, a u OŠ „Meša Selimović“ će biti distribuirana edukativna knjižica „Abeceda zdravlja“ namijenjena mališanima prvog razreda. Dalja podjela edukativne knjižice će biti nastavljena u narednom periodu, sa ciljem da dođe u ruke svih prvačića.