19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 07 April 2014 03:17

Nađite katastarske podatke u FBiH

 Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je, u sklopu realizacije Projekta uspostave jedinstvenog softvera za katastar Federacije BiH koji je omogućio sjedinjavanje katastarskih podataka Federacije BiH i njihovu internetsku prezentaciju, omogućila također i pregled grafičkih podataka o parcelama. 



Jedan od osnovnih ciljeva tog projekta je standardizacija i jednoobrazan rad općinskih katastarskih ureda u Federaciji BiH, čijom se implementacijom postiže bolji kvalitet i brža usluga građanima, privredi i ostalim korisnicima katastarskih podataka. 

U svrhu testiranja i eksperimentalnog korištenja omogućena je funkcija "Katastarski plan", kojom je moguće dobiti položajni prikaz (geometriju) tražene katastarske parcele. Trenutno se u bazi podataka nalazi više od 1.700.000 parcela za koje je moguće dobiti položajni prikaz. 

Funkciji se pristupa preko crvene tipke koja se nalazi u koloni naziva Geom. tabele "A LIST - PREGLED PARCELA", ukoliko geometrijski podaci za traženu parcelu postoje. 

Populacija katastarskih baza podataka s geometrijskim podatcima se vrši svakodnevno, kroz održavanje katastarskih podataka, koristeći jedinstveni softver za održavanje - katastar.ba, ali i masovnom sistematskom digitalizacijom finansiranom iz različitih budžetskih, donatorskih i kreditnih sredstava. 

 

NAPOMENA: OPĆINA ZENICA još nije pristupila ovom projektu, te nije uvrštena među općine za koje je moguće vršiti pregled. 

Ova usluga je još jedna u nizu realiziranih aktivnosti kojom Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove omogućuje građanima, privatnim poduzećima i drugim zainteresiranim stranama jednostavan, efikasan i pristupačan uvid u stanje nekretnina od interesa, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.