28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 04 April 2014 12:26

Vizna trakavica bez hepienda

Bajka o ukidanju britanske vize za bosanskohercegovačke građane - Britanska vlada nije ukinula vize za građane Bosne i Hercegovine zato što to bosanskohercegovačka vlada u zvaničnoj pismenoj proceduri od njih nije tražila. Štaviše, od 27. marta nosioci bh. pasoša koji vizu budu tražili u Sarajevu te usluge će plaćati £59 skuplje

Vjerovatno znate onu priču o “babi” koja je molila Boga da dobije na lotu, i tako svake sedmice u krug, dok Bogu nije dosadilo pa joj rekao “de baba, uplati loto”. Slična poučna priča mogla bi se povezati sa “bajkom” koja govori o ukidanju britanske vize za bosanskohercegovačke građane. Poznato je da dugo vremena dvije zainteresirane strane razgovaraju o ukidanju viza našim građanima, nažalost, do toga nije došlo, štaviše, od 27. marta nosioci bh. pasoša koji vizu budu tražili u Sarajevu te usluge će plaćati £59 skuplje. Naime, britanska vlada je u proces izdavanja viza bh. građanima u igru ubacila novu kariku, posredničku firmu Teleperformance Ltd, koja će pomoći u izdavanju viza, a ceh će, naravno, platiti bh. građani. Doduše, Britanska ambasada u Sarajevu je ostavila mogućnost vlasnicima bh. pasoša da na intervju za izdavanje vize otputuju u Beograd, jer je tamo vađenje vize ostalo po starom sistemu, bez posrednika i dodatnih troškova. 
Mnogi se pitaju kada su zemlje Šengena ukinule vizu našim građanima, zašto to nije uradila vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Odgovor je poznat i on otprilike glasi ovako, s obzirom da Velika Britanija nije članica zemalja Šengena, ona u posebnom procesu donosi odluke o ukidanju vize državama koje to od nje zatraže. Obično se to desi nekih 12-15 mjeseci nakon što članice Šengena donesu odluku. Za to je pri vladi Velike Britanije oformljen poseban komitet koji se sastaje jednom godišnje i na osnovu prispjelih zahtjeva odlučuje o tome da li su sazreli uslovi za ukidanje viza nekoj državi. Naravno, bez zvaničnog zahtjeva od zainteresirane vlade, nema ni razmatranja tih pitanja.
Poznato je da su vize bh. građanima zemlje članice Šengena ukinule prije 40 mjeseci i bilo je  za očekivati da se ta barijera između BiH i Ujedinjenog Kraljavstva ukine. Nažalost, očekivanja su jedno, a surova stvarnost nešto sasvim drugo, istina je vrlo jednostavna, a odgovor  vrlo kratak: Britanska vlada nije ukinula vize za građane Bosne i Hercegovine zato što to nijedna od bosanskohercegovačkih institucija u zvaničnoj pismenoj proceduri od njih nije tražila. Prilikom mnogobrojnih posjeta bh. političara  Londonu bilo je razgovora na tu temu, ali zvaničnog pismenog zahtjeva NE.
To potvrđuje i odgovor kojeg smo dobili iz Britanske ambasade u Sarajevu: “Mi nemamo informaciju da je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva zaprimila zvaničan dopis. Ipak, o ovom pitanju visoki dužnosnici Ujedinjenog Kraljevstva i BiH redovno razgovaraju.“ 

Također, pitali smo ministra Zlatka Lagumdžiju i ambasadora Mustafu Mujezinovića zašto vize nisu ukinute i da li je poslat zvanični zahtjev za ukidanje. Umjesto ministra Lagumdžije, o ovoj po njega škakljivoj temi, odgovor nam je dao njegov pomoćnik Zoran Perković: „Vama je poznato da Velika Britanija nije članica zemalja Šengena i samim tim kao država članica EU nije obvezna da prati viznu politiku ostalih EU zemalja sa kojima BiH ima liberaliziran vizni režim. Upravo iz tih razloga, za vrijeme zvanične posjete ministra vanjskih poslova BiH Londonu, u proljeće 2012. godine, od britanske strane je zatražena liberalizacija vizne politike prema BiH ili ukoliko to nije moguće, za prvu fazu olakšanje viznog režima. ritanska strana je obećala da će ovaj zahtjev razmotriti po okončanju ljetnih Olimpijskih igara u Londonu tj. da do završetka igara, iz sigurnosnih razloga, zahtjevi bilo koje države za liberalizaciju viznog režima neće biti razmatrani. Nakon završetka igara, sve do danas, britanske vlasti ovo pitanje nisu razmatrale iako je nekoliko puta sa najvišeg nivoa u BiH isto ponovo pokretano. U međuvremenu, zbog kontinuiranog i snažnog migracionog pritiska na Veliku Britaniju, britanske vlasti uvele su niz restriktivnih mjera u oblasti migracione politike, uključujući i pooštravanje procedura za izdavanje viza. Ni unutarnjo-političke prilike u BiH ne idu u prilog zahtjevu BiH za viznu liberalizaciju sa VB. Na osnovu naprijed navedenog može se zaključiti da Velika Britanija nema namjeru da u skoro vrijeme mijenja vizni režim prema BiH. Preciznije rečeno, BiH ne može očekivati promjene u stavu Velike Britanije u pogledu viznog režima sve dok ne napravi značajniji progres u stabiliziranju političkih prilika u zemlji i ispunjenju preuzetih obveza unutar euroatlantskih integracija.” Naravno o tome da naša vlada nije podnijela zvanični zahtjev ni riječi.
U sličnom tonu, mnogo detaljnije ogovorio nam je i ambasador Mujezinović. Pretpostavljate, ni on nije spomenuo činjenicu da zvanični zahtjev za ukidanje viza iz Sarajeva u London nije stigao. Nakon toga gospodu Perkovića i Mujezinovića morali smo ponovo upitati da li je zvanično to zatraženo. Nakon tri dana čekanja i ponovnog upita, ambasador Mujezinović nam je, služeći se diplomatskim rječnikom, napisao: “Za takvo nešto još se nisu stekli uvjeti “.
Dok je gospodin Perkovic je rekao:  “Zahtijev za liberalizaciju viznog režima prema državljanima BiH ušao je u zvanični komunike razgovora Ministra vanjskih poslova BiH gosp.Lagumdžije sa njegovim britanskim kolegom William Hauge-om, prilikom zvanične posjete ministra Lagumdžije Velikoj Britaniji. Dakle, navodjenje tog zahtijeva u zvaničnom komunikeu razgovora smatra se oficijelnim pokretanjem zahtijeva za liberalizaciju viznog režima. U nekoliko navrata kasnije, ovo pitanje je apostrofirano i u diplomatskim notama koje su upučivane britanskoj strani.”.
Da potpisnik ovih redova nije našo za shodno da malo istraži ovu temu, koja žulja preko 10 000  Bosanca i Hercegovaca koji žive na Ostrvu, vjerovatno ne bi dobili naknadnu poruku od bh ambasadora u Londonu gospodina Mustafe Mujezinovića, koji je svim zaintersiranim poručio: ” Ovo ostaje jedan od prioritetnih zadataka,  MVP i Ambasada će nastaviti sa ovom aktivnošću.”  Doduše nije nam baš bilo najjasnije, sa kojom aktivnošću,  jel praznom pričom bez ikakvih rezultata  kao do sada ili konkretnim rješavanjem ovog problema.

Prazna obećanja
U svojoj izjavi gospodin Perković je potpisnika ovih redova podsjetio na taj sastanak u bosanskohercegovačkoj ambasadi 2012. godine, kada su članovi SSDBiH razgovarali sa ministrom Lagumdžijom. Tada je on, rekao da će problem viza biti riješen nakon Olimpijade, da o tome iz sigurnosnih razloga ne treba ništa pisati, da će on to pitanje sigurno sa svojim kolegoma Viliamom Hejgom za sva vremena skinuti sa dnevnog reda. Susret u ambasadi bio je 27. marta 2012. godine, a tačno dvije godine nakon toga, građani Bosne i Hercegovine umjesto ukidanja viznog rezima dobili su skuplju i komlikovaniju porceduru prilikom izdavanja viza.

 

Sramotna indolencija
Zajednica bosanskohercegovačkih asocijacija i humanitarnih organizacija u Velikoj Britaniji, Bosnia UK Network - Birmingham, prije tri godine prigodnim pismom obratila se britanskom ministru za imigraciona pitanja, gospodinu Damianu Greenu, sa molbom da Britanska vlada, po uzoru na zemlje "Šengena", ukine vize građanima Bosne i Hercegovine. Inače, pismo je upućeno i na adrese Britanskog diplomatskog predstavništva u Sarajevu i ambasade Bosne i Hercegovine u Londonu, sa molbom da ga i oni diplomatskim kanalima proslijede do gospodina Damiana Greena. Naravno, zahtjev nije ušao u ozbiljno razmatranje jer nije došao sa zvanične državne adrese. Ipak, korist od ovog pisma mogu imati bh. Državne birokrate, dovoljno je da ga prepišu, malo prilagode i pošalju na istu adresu. (Pismo je u prilogu poruke.)

Tekst i foto:
Namik  Alimajstorović
BHDINFODESK- Birmingham