Printaj ovu stranu
utorak, 01 April 2014 01:26

Aktivnosti asocijacije Fatma

U skladu sa svojim programskim zadacima aktivistice Asocijacije „Fatma“ Zenica nastoje osnažiti ženu/ majku u svim segmentima njenog svakodnevnog življenja. Jedan od puteva kojim ostvaruju ovaj značajni cilj jeste i organizacija edukativnih predavanja na različite teme.

 

Jedno u nizu ovih edukativnih druženja je relizirano je i u u prelijepom zeničkom naselju Kolići. U uvodnom dijelu mještankama se obratila Edina Kos-Burić, predsjednica Asocijacije „Fatma“ Zenica pri čemu je naglasila važnost žene u porodici i društvu, te s tim u vezi i neophodnost obrazovanja žene u svakom smislu.

 

Tema ovog predavanja je bila „Dijabetes“ koju je sa stručnog aspekta elaborirala dr. Misada Muratović. Nakon predavanja sve žene su imale priliku postaviti pitanja, što je rezultiralo konstruktivnom  i svrsishonom diskusijim.  Uslijedilo je besplatno mjerenje šećera u krvi i pritiska za sve prisutne, pri čemu je dr. Muratović svakoj ženi ponaosob davala savjete o načinima unaprjeđivanja vlastitoga zdravlja.

 

Ovom prilikom aktivistice Asocijacije „Fatma“ Zenica su posjetile i najstariju mještanku Kolića – nanu Ajku, koja već godinama ima dijabetes. Ova prijatna i vedra hanuma je izrazila posebno zadovoljstvo činjenicom da ju je neko posjetio i uputio lijepu riječ i koristan savjet. Aktivistice Asocijacije „Fatma“ Zenica su ove riječi doživjele kao potvrdu ispravnosti svojih iskrenih nakana  i dubokog ubjeđenja da je potrebno vrlo malo da bi se nekoga učinilo sretnim.

Posljednje od