18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 17 Mart 2014 22:48

„Biraj život bez oružja“

Zenica u središtu aktivnosti kampanje „Biraj život bez oružja“ - Zenica je 17.03.2014. godine, bila središte aktivnosti poduzimanih u okviru kampanje „Biraj život bez oružja“, koja  se provodi od strane policijskih agencija na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.


Partneri kampanje su UNDP, UNICEF, OSCE misija u BiH, Vlada Velike Britanije i Međunarodni komitet Crvenog križa/krsta.

Danas, sa početkom u 14:00 sati, u sali Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona održan je  okrugli sto, u formi otvorenog dijaloga na temu “Biraj život bez oružja“, koji ima za cilj jačanje svijesti o opasnostima posjedovanja nelegalnog malog oružja i lakog naoružanja u domaćinstvima širom BiH, na kojem su prisustvovali predstavnici institucija i lokalnih nevladinih organizacija.

U sklopu naznačenih aktivnosti u Zenici su danas, u vremenu od 11,00 do 13,00 sati, na glavnim trgovima postavljena dva štanda, na kojim su, na veoma kreativan način, predstavljene simulacije istraga i uviđajnih radnji na mjestu zločina. Ove postavke simbolički predstavljaju situacije u kojim je došlo do zloupotrebe oružja sa tragičnim posljedicama, kao i sve opasnosti od korištenja vatrenog oružja. U direktnim komunikacijama građanima je pojašnjeno šta postavke u biti predstavljaju, a cilj naznačenih aktivnosti je da se stanovništvo detaljno informiše o Zakonu o amnestiji, koji omogućava svim građanima da oružje i minsko-eksplozivna sredstva koje imaju u nelegalnom posjedu bez ikakvih sankcija predaju policiji. 

Od 01. septembra 2013. godine svi građani mogu slobodno i bez sankcija predati oružje i minsko-eksplozivna sredstva u najbližoj policijskoj stanici.

Kako bi predali oružje ili dobili više informacija o tome kako i gdje to mogu učiniti, građani trebaju pozvati policiju na broj 122.

URED POLICIJSKOG KOMESARA