18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 15 Mart 2014 05:57

Amnestija za nelegalno oružje

U januaru tekuće godine stupio je na snagu Zakon o amnestiji za nedopušteno držanje minsko-eksplozivnih sredstava (MES) i oružja u Federaciji Bosne i Hercegovine. Sa primjenom amnestije se počelo od dana stupanja na snagu ovog zakona. Tokom trajanja amnestije sve policijske agencije iz FBiH, u suradnji s UNDP-om, provodit će javnu kampanju u cilju poticanja građana da predaju oružje ili minsko-eksplozivna sredstva koja ilegalno posjeduju.

 

Potreba za donošenjem ovog Zakona proistekla je iz povećanog broja krivičnih djela uz upotrebu vatrenog oružja, kao i drugih vrsta oružja i minsko-eksplozivnih sredstava. Uzimajući u obzir da je samo nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari propisano kao krivično djelo, time je u velikoj mjeri i onemogućena predaja oružja i MES-a. U skladu sa navedenim pristupilo se izradi ovog zakona kojim se predviđa davanje amnestije od krivičnog i prekršajnog gonjenja za sve osobe koje nakon stupanja na snagu ovog zakona dobrovoljno predaju oružje i MES. Pod minsko-eksplozivnim sredstvima se, shodno ovom Zakonu, podrazumijevaju: mine, eksplozivni materijal, sredstva za upućivanje na cilj ili detonatorska sredstva, pirotehnička sredstva, neeksplodirana ubojita sredstva i neupotrebljiva ubojita sredstva, dok se oružjem smatraju sve vrste oružja protivzračne odbrane, teško oružje, oružje dugih cijevi, mitraljezi, vojno oružje, pješadijsko oružje, lovačko oružje, lično naoružanje (pištolj), trofejno oružje i municija.

 

Cilj primjene ovog Zakona jeste da se osobe u čijem posjedu se nalaze navedena minsko-eksplozivna sredstva ili oružje motivišu na dobrovoljnu predaju, a čime bi izbjegli sankcioniranje u krivičnom, odnosno prekršajnom postupku. Opravdano je očekivati da će se amnestiranjem ovih osoba smanjiti broj krivičnih djela izvršenih upotrebom navedenih sredstava.

 

Ovom prilikom pozivamo građane da, ukoliko posjeduju neka od navedenih minsko-eksplozivnih sredstava ili neku vrstu oružja, ista dobrovoljno predaju najbližoj policijskoj stanici, odnosno da o tome obavijeste policijske službenike na terenu ili policijske stanice telefonskim pozivom na broj 122. Još jednom napominjemo da se protiv građana koji dobrovoljno predaju oružje ili minsko – eksplozivna sredstava koja ilegalno posjeduju, u vremenu trajanja amnestije, neće pokretati krivični niti prekršajni postupak. Posebno naglašavamo činjenicu da je svim osobama koje dobrovoljno predaju oružje zagarantovana potpuna anonimnost.

 

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA