19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 12 Mart 2014 03:21

Zenica u projektu USAID i SIDA

Zajednički projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (Sida), Projekat unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) ozvaničio je saradnju sa jedanaest općina koje gravitiraju Sarajevu. Memorandum o razumijevanju potpisali su David Barth, direktor misije USAID-a u BiH, Pelle Persson, savjetnik Švedske ambasade/Sida-e u BiH, i načelnici jedanaest partnerskih općina Goražde, Ilidža, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Novi Grad Sarajevo, Novo Sarajevo, Pale, Stari Grad, Visoko, Vogošća, i Zenica. 

 

"Građani očekuju da otvaranje novih radnih mjesta i privlačenje investicija bude prvi prioritet vlada.  Neophodno je kontinuirano promovisati i pružati adekvatnu podršku poduzetnicima i odgovarati na potrebe privatnog sektora za adekvatnom radnom snagom i unapređenjem poslovnog okruženja. USAID, Švedska ambasada i njemački Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH sarađivat će na Business Friendly (BFC) programu certifikacije lokalnih zajednica da bi se unaprijedila njihova sposobnost da privuku investicije", naveo je David Barth, direktor misije USAID-a u BiH.  Sve aktivnosti USAID Sida GOLD projekta biće usmjerene ka otvaranju novih radnih mjesta, privlačenju domaćih i stranih investicija, povećanju izvoza i prihoda kroz promovisanje modela održivog ekonomskog razvoja. 

 

On je pojasnio da će svaka od općina u okviru projekta kreirati vlastiti plan ekonomskog razvoja u skladu sa svojim potencijalima, bilo da je to turizam, teška industrija, obrada metala, obrada drveta ili nešto drugo za šta smatraju da može uspješno doprinijeti povećanju zaposlenosti. Pelle Persson, savjetnik Švedske ambasade/Sida-e u BiH, istakao je: "Kontinuirano visoka stopa nezaposlenosti značajno narušava mogućnost ekonomskog oporavka lokalnih zajednica. Lokalne zajednice moraju iskoristiti svoje jedinstvene prednosti kako bi zadržale i privukle nove investicije. Saradnja sa njemačkim GIZ-om će dodatno doprinijeti povećanju konkurentnosti partnerskih općina". Projekat će sarađivati sa ukupno 48 lokalnih zajednica koje će imati na raspolaganju istu podršku i usluge. 

 

Naglašeno je da će za ostvarivanje ciljeva projekta biti angažirani građani, javni i privatni sektor, akademska zajednica, nevladine organizacije, te donatori.   U projekt će biti uključeno ukupno 48 lokalnih zajednica koje će na raspolaganju imati istu podršku i usluge. Glavni cilj USAID Sida GOLD projekta je snažna podrška lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta.  U ostvarenju tih ciljeva Projekat će angažovati građane, javni i privatni sektor, akademsku zajednicu, nevladine organizacije, kao i donatore.  USAID Sida GOLD projekat će razvijati model održivog lokalnog ekonomskog razvoja pri čemu će partnerske općine kreirati model ekonomskog razvoja, koji će biti primjenjiv u cijeloj zemlji  kao temelj za održiv ekonomski rast.

 

eKapija.ba/FENA