29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 11 Mart 2014 01:48

Delegacija PF kod premijera

Munib Husejnagić,premijer u ostavci, zajedno sa ministrima obrazovanja (Mirkom Trifunovićem) i finansija (Sabinom Heljić) primio Enesa Bikića, novog dekana Pravnog fakulteta Zeničkog univerziteta, rektora UNZE Dževada Zečića i bivšeg dekana Pravnog fakulteta Halida Kurtovića.

Razlog za sastanak, održan na traženje menadžmenta Pravnog fakulteta, bilo  je upoznavanje članova Vlade sa dosadašnjim aktikvnostima i projektima u koje je bila uključena ova visokoškolska ustanova te planovi za naredni period. Dekan Bikić govoreći o narednim projektima koji će se bazirati na organiziranju seminara i niza predavanja u vezi sa novim zakonima koji su u fazi usvajanja na nivou države BiH, izrazio je nadu da će Vlada Kantona podržati ove aktivnosti, tim više što one donose profit Fakultetu i tako pojačavaju stepen njegove samoodrživosti. U tom cilju,  Pravni fakultet potpisao je sporazum o saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem, sa Agencijom za državnu službu, a u pripremi je i protokol o saradnji sa Kantonalnim sudom Zenica.

Premijer Husejnagić pozdravio je inicijativu novog dekana u vezi sa novim projektima te istakao da je Vlada Kantona i dosada podržavala sve kreativne ideje i načine da se budžet Kantona iz kog se najvećim dijelom i finansiraju zenički fakulteti  djelimično rastereti time što će fakulteti povećati udio u finansiranju organizovanjem vlastitih aktivnosti i novih izvora prihoda. U ovako teškoj ekonomskoj situaciji, to je za svaku pohvalu, kazao je premijer Husejnagić, dodavši da se devet miliona KM godišnje  iz budžeta Kantona izdvaja za finansiranje rada zeničkog Univerziteta. Uz to, ove godine planirano je da se iz sredstava budžeta finansira i dovršetak zgrade Pravnog i ekonomskog fakulteta u iznosu od 1,2 miliona, ukoliko Vladi bude odobren planirani kredit u 2014. godini.  Tada bi ova sredstva za dovršetak zgrade Fakulteta bila  isplaćena u dvije faze i to u skladu sa dinamikom priliva sredstava u budžet.

Tokom sastanka razgovaralo se i o projektima ostalih fakulteta pri čemu je rektor Zečić istakao kao pozitivan primjer Filozofski fakultet koji je nedavno obezbijedio 330.000 KM  iz evropskih fondova za  finansiranje projekta na kome će surađivati stručnjaci iz šest zemalja Evrope. On je također izvjestio da su u pripremi nova zakonska akta Zeničkog univerziteta kojima će na novi način biti regulisane plaće i ostala primanja nastavnog osoblja. Kad budu gotovi, ovi zakonski akti bit će dostavljeni Vladi ZDK na razmatranje i usvajanje. Na ovaj način svest će se u zakonske okvire i uvesti više reda u primanja profesora i ostalog nastavnog kadra na zeničkom Univerzitetu nakon što je u prethodnom periodu interna revizija uočila brojne nepravilnosti u ovoj oblasti.