29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 10 Mart 2014 11:43

Lijek sadašnjosti i budućnosti

Otkriće matičnih ćelija je jedno od najvećih dostignuća suvremene medicine i standardna terapija za više od 70 oboljenja. Preporuka Cryo-Savea svim roditeljima je da iskoriste rođenje djeteta, kao jedinstvenu i neponovljivu priliku za prikupljanje matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce, a za sigurniju i zdraviju budućnost cijele porodice.

 

''Suprug i ja smo se odlučili za uzimanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce naše bebice radi sigurnije budućnosti nje same i cijele naše porodice. Od novaca koje smo dobili kao darove za našu bebicu, mi smo investirali u pohranu matičnih ćelija i na taj način ukazali povjerenje kući Family-Plus, koja je ovlašteni partner Cryo-Savea vodeće evropske i svjetske banke matičnih ćelija. Nadamo se da ih nećemo morati iskoristiti, ali neka se nađu za ne daj Bože'' – riječi su porodice Bundalo iz Banja Luke, jedne od četiri hiljade porodica u BiH koje su odlučili pohraniti matične ćelije svog djeteta.

 

Pohranjivanje matičnih ćelija podrazumijeva uzimanje uzorka matičnih ćelija iz pupčane vrpce, krvi i tkiva, neposredno nakon poroda. Bitno je naglasiti da je uzimanje uzoraka potpuno bezbolno i bezopasno kako za majku tako i za dijete.

 

Zatim se uzorak dostavlja u laboratoriju Cryo-Save-a u Belgiji. Kad se uzorak zaprimi u laboratoriju, prvi korak je analiza uzorka na bakterije i infekcije, a nakon toga uzorak ide na dalju obradu odnosno pristupa se izdvajanju matičnih ćelija, trenutno zlatnom standardu uspješnog čuvanja matičnih ćelija.

 

Nakon izdvajanja ćelija pristupa se drugom zlatnom standardu a to je dvostruko pohranjivanje matičnih ćelija odnosno podjela uzoraka na dva dijela kako izdvojenih matičnih ćelija iz krvi, tako i tkiva pupčane vrpce radi dodatne sigurnosti i mogućnosti korištenja uzoraka više puta.

 

Menadžerica  operativnih poslova Cryo-Savea Azra Habibija kazala je Agenciji FENA da su svi uzorci u Cryo-Save-u pohranjeni po najsuvremenijim standardima i tehnologiji koju poznaje današnji svijet, a tako pohranjeni uzorci garantiraju da su matične ćelije pohranjene u Cryo-Saveu prihvatljive u svim klinikama, bolnicama i institutima širom svijeta.

 

''Matične ćelije koje se nalaze u krvi i tkivu pupčane vrpce su najmlađi i najkvalitetniji izvor matičnih ćelija jer su stare samo devet mjeseci, bile su zaštićene tokom trudnoće od raznih oboljenja, a njihova sposobnost samoobnavljanja i pretvaranja u bilo koji drugi tip ćelije čini ih tako jedinstvenim, neponovljivim i moćnim u medicinskoj terapiji'' – kaže Habibija.

 

Ona ističe da je prva transplantacija urađena prije 25 godina, a dosad je to više od 25.000. Svjedočimo, ističe, da su matične ćelije lijek sadašnjosti i budućnosti.

 

Otkriće matičnih ćelija je jedno od najvećih dostignuća suvremene medicine što dokazuje i činjenica da je Nobelova nagrada za medicinu u 2012. godini dodijeljena za otkrića iz oblasti liječenja matičnim ćelijama.

 

- Matične ćelije su danas standardna terapija za više od 70 oboljenja, dok  100.000 naučnika uključenih u više od 4.300 kliničkih studija daju nadu svojim rezultatima za liječenje nekih od najtežih oboljenja poput dijabetesa tipa 1, cerebralne paralize, multipla skleroze, raznih vrsta karcinoma i drugih teških oboljenja - kaže Habibija.

 

Mišljenja je da se svijest ovdašnje javnosti značajno promijenila od 2009. godine kad je Cryo-Save, kao prva banka došla u BiH, i omogućila budućim roditeljima da pohrane matične ćelije svoje djece.

 

- Sigurni smo da danas nema trudnice koja nije čula za Cryo Save i matične ćelije, što je veliki napredak u odnosu na period do 2009. godine kad su samo pojedinci znali da postoji mogućnost u mnogim zemljama čuvanja dragocjenog blaga, odnosno lijeka budućnosti kako mnogi zovu matične ćelije iz pupčane vrpce.

 

Mi redovno informiramo javnost na najnovijim dostignućima u toj oblasti, jer iz dana u dan dostupne su nove značajne informacije. Brojni projekti koje Cryo-Save provodi u BiH direktno utječu i doprinose edukaciji i informiranju javnosti - ističe ona.

 

Habibija precizira da brojka pohranjenih uzoraka iz BiH sad već prelazi 4.000, što je veliki rezultat. Naravno i Cryo-Save se, kaže ona, pobrinuo da finansiranje usluge pohranjivanja matičnih ćelija olakša budućim roditeljima.

 

- Roditeljima je omogućeno plaćanje do 12 mjesečnih rata bez kamata i dodatnih troškova. Tu su i komercijalne banke koje daju kredite do deset godina -  priča ona.

 

Habibija kaže da naknada za čuvanje matičnih ćelija, u  ultra modernim i sigurnim tankovima, pri temperaturi do -197 stepeni C, iznosi oko 8,5 eura mjesečno na period od 25 godina koliko je matične ćelije moguće trenutno pohraniti odnosno to je period za koji je naučno dokazano da je moguće pohraniti i iskoristiti matične ćelije u terapijske svrhe.

 

- Po isteku 25 godina bit će moguće produženje čuvanja matičnih ćelija. Na osnovu kvaliteta tehnologije krioprezervacije matičnih ćelija koju koristi Cryo-Save, naučnici su pretpostavili da će one ostati nepromijenjene duže od prosječnog životnog vijeka čovjeka - kaže ona.  

 

Preporuka je, ističe, svakako svim roditeljima da iskoriste rođenje djeteta, kao jedinstvenu i neponovljivu priliku za prikupljanje matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce, a za sigurniju i zdraviju budućnost cijele porodice.

 

Habibija navodi da od početka rada Cryo-Save radi brojne društveno odgovorne projekte. Jedan od najznačajnijih na koji su posebno ponosni je „Program besplatnog porodičnog pohranjivanja“, gdje porodicama, koje očekuju prinovu a u užem srodstvu imaju člana (roditelji, braća i sestre) koji  boluje od oboljenja koje se može liječiti matičnim ćelijama, Cryo-Save besplatno pohranjuje matične ćelije. U tom programu su trenutno 43 porodice iz BiH.

 

Škole za trudnice koje imaju za cilj da se trudnice educiraju i što bolje pripreme za porod, još je jedan projekt koji je pokrenuo Cryo-Save.  Dosad ih je 20 otvoreno, reaktivirano u cijeloj BiH, a uskoro otvaraju i nove.

 

Besplatan priručnik za trudnice s najvažnijim informacijama od začeća pa do prvih dana sa bebom, dostupan je svim trudnicama u BiH, a najavljuju i štampanje novog izdanja u 30.000 primjeraka.

 

U projektima Crove Save je i Bilten o matičnim ćelijama dostupan stručnoj i općoj javnosti, koji ima za cilj informiranje o najnovijim dostignućima iz oblasti matičnih ćelija.

 

Cryo-Save sve ove projekte nastavit će i u budućnosti. Početak ove godine obilježili su donacijama posteljina zdravstvenim ustanovama u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Tuzli...

 

- Ova godina je za nas posebno značajna jer obilježavamo pet godina rada u BiH tako da će biti brojne pogodnosti i akcije za naše klijente, savjetujemo da nas redovno prate na www.maticnecelije.eu

 i www.facebook.com/maticnecelije.eu   i iskoriste sve što im nudimo – ističe Azra Habibija.

 

Cryo-Save je vodeća evropska i svjetska banka matičnih ćelija, s pet vlastitih laboratorija u Belgiji, Njemačkoj, Indiji, Južnoafričkoj Republici i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prisutna na šest kontinenata u više od  70 zemalja svijeta.

 

Cryo-Save je jedina banka iz Evrope koja se nalazi  u Top 10 banaka svijeta, od ukupno 485 koliko ih trenutno posluje  u svijetu. Broj sačuvanih uzoraka, koji prelazi 250.000, Cryo-Save čini najvećom bankom u Evropi, a najsavremeniji standardi i tehnologija garantiraju da su matične ćelije pohranjene  u Cryo-Save-u prihvatljive u svim klinikama, bolnicama i institutima širom svijeta.

 

 

(Fena)


04744444fvfgf