19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 08 Mart 2014 00:26

IT Challenge za učenike u ZDK

Ukoliko pohađaš osnovnu školu na nivou Ze-Do kantona i voliš informatiku, onda je vrijeme da pronađeš još dva prijatelja, formiraš ekipu i prijaviš se na IT CHALLENGE, jer vrijedne nagrade te čekaju 

 

Šta je IT Challenge:

 

IT Challenge je naziv takmičenja iz informatike za osnovne škole koje organizuje JU Gimnazija „Edhem Mulabdić“ Maglaj. Takmičenje je osmišljeno kao ekipno, što znači da u takmičenju učestvuju ekipe, a ne pojedinci. Na ovaj način kod učenika se ojačava timski rad i duh, što bi trebala da bude u budućnosti jedna od njihovih glavnih osobina. IT Challenge je prvo takmičenje ekipnog tipa za osnovne škole iz informatike u Bosni i Hercegovini, a na njemu mogu učestvovati ekipe iz cijele Bosne i Hercegovine. Glavni cilj ovog projekta jeste podignuti svijest kod učenika osnovne škole o važnosti i značaju koje imaju informacione tehnologije na današnje društvo.

 

Pravila takmičenja:

 

Na takmičenju učestvuju ekipe sa po tri člana. Članovi ekipe mogu biti učenici od 6. do 9. razreda. Članovi ekipe moraju da pohađaju istu školu, ali mogu da budu kombinacija različitih razreda, npr. jedan iz sedmog rezreda, drugi iz osmog, a treći član ekipe iz devetog rezreda osnovne škole. Ekipe će zavisno od broja prijavljenih, biti podijeljene u nekoliko skupina, od kojih će se u polufinale plasirati samo njih 8. U prvom krugu biti će postavljeno 15 pitanja sa ponuđenim odgovorima, dok će u polufinalu biti postavljeno 10 pitanja sa također ponuđenim odgovorima. Tačan odgovor vrednovat će se sa 2 boda, dok će netačan odgovor nositi jedan negativan bod -1. Najbolje tri ekipe iz polufinala plasirat će se u finale. Ukoliko u polufinalu bude bilo više ekipa sa istim brojem bodova, a koje dijele mjesta 1,2 i 3, onda će se postaviti još dodatnih pitanja kako bi dobili troje finalista. U finalu, ekipama će biti postavljeno također 10 pitanja sa ponuđenim odgovorima, a ukoliko se nakon 10 pitanja ne dobije poredak, postavljat će se nova pitanja sve dok ne bude bilo moguće dobiti poziciju 1,2 i 3.

Literatura:

 

Za pripremu koristiti sve udžbenike koji su odobreni od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK za osnove škole.

Oblasti iz kojih će biti postavljane pitanja su:

Opšti pojmovi iz informatike

Računarske komponente

Multimedia (Paint)

Office paket Word, Excel i Power Point

Q Basic

 

O NAGRADAMA OVDJE

 

Za prijavu na takmičenje potrebno je pravilno popunjen formular u elektronskom formatu ili putem faksa poslati najkasnije do 27.03.2014. godine. 

 

Klikni ovdje da preuzmeš formular 

 

Popunjen format poslati na jedno od datih adresa

Tel: 032 / 603 221

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

VIŠE O TAKMIČENJU OVDJE

 

 

 

 

.