29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 09 Mart 2014 02:28

Delegacija muftijstva u MO

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić je zajedno s vojnim muftijom Ismailom ef. Smajlovićem i vojnim imamima u posjetu primio delegaciju Muftijstva zeničkog, na čelu s muftijom zeničkim mr. Ejubom ef. Dautovićem. Na samom početku ministar Osmić je kazao kako ga raduje da prvi put u posjetu Ministarstvu odbrane BiH organizovano dolaze efendije iz jednog muftijstva u BiH.

 

Prisutne je ukratko upoznao sa strukturom Oružanih snaga BiH te kao posebno značajne aktivnosti istakao podmlađivanje vojnog kadra, projekat obuke i prijema oficira iz građanstva, usmjerenje obuke pripadnika OS BiH na interoperabilnost i dostizanje NATO standarda te učešće u NATO i UN vođenim operacijama. U okviru značajnih obilježja MO i OS BiH ministar Osmić je istakao postojanje vjerskih službi i značaj vojnih vjerskih službenika. „Na taj način stvara se preduslov za dobre i čvrste odnose te izgradnju jedinstvene budućnosti u kojoj svaki čovjek ima pravo na slobodu i svoju različitost“, kazao je ministar Osmić.

 

Mr. Ejub ef. Dautović je u svom obraćanju predstavio projekte Muftijstva zeničkog, s posebnim osvrtom na djelovanje i uspješan rad efendija u medžlisima Muftijstva zeničkog. Naglasio je kako su u Rijasetu Islamske zajednice u BiH izuzetno zadovoljni radom i funkcionisanjem Vojnog muftijstva te da su se u to i sami mogli uvjeriti tokom današnje posjete kasarni u Rajlovcu. Istakao je da je izuzetno značajno za muslimane pripadnike OS BiH da mogu čuvati i njegovati svoju tradiciju te zajedno s vjernicima drugih vjeroispovijesti stvarati pozitivan ambijent i dobre odnose.