20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 04 Mart 2014 22:25

Spasioci posjetili Armina Gazića

Posada 2. Helikopterskog skvadrona (HS) Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane (BrZSiPZO) Oružanih snaga BiH, koja je učestvovala u veoma zahtjevnoj misiji pronalaženja, medicinskog zbrinjavanja i evakuacije povređenog alpiniste sa dijela planine Prenj – općina Konjic, posjetila je 03.03.2014. godine povrijeđenog alpinistu Armina Gazića na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Prilikom posjete povrijeđenom alpinisti Arminu Gaziću on je istakao veliki profesionalizam i zahvalio se na požrvovanosti helikopterske posade prilikom njegovog spašavanja.

Posada se Gaziću zahvalila na lijepim riječima i istakla da je njegovo spašavanje bilo samo jedan od zadataka iz misije BrZSiPZO, a u službi građana Bosne i Hercegovine.

Članovi posade su istakli da im je bilo izuzetno zadovoljstvo posjetiti povrijeđenog alpinistu te su se od njega rastali sa željama skorog viđenja na nekom od zadataka pružanja pomoći civilnom stanovništvu.        
U petak 28.02.2014. godine helikopterska posada 2. HS-a u pasivnom dežurstvu dobila je naređenje za polijetanje helikopterom Mi8 MTV u širi rejon Konjica - lokalitet planine Prenj, s ciljem pronalaženja, medicinskog zbrinjavanja i evakuacije povrijeđenog alpiniste koji je, po dojavi, teško povrijeđen i nalazi se na nepristupačnoj litici na sjevero-istočnim obroncima planine Prenj.

Uvjeti u kojima se izvršavao letački zadatak kao što su dvoslojna oblačnost, zaleđivanje, smanjena horizontalna vidljivost, padavine, vjetar promjenljivog intenziteta, ispresijecan planinski teren, ekstremna visina lebdenja, nagib preko 60 stepeni u zoni kupljenja, izuzetno teške povrede unesrećenog, rad s bočnom dizalicom, ograničeno vrijeme za pripremu, zasebno su predstavljali faktor povećanog rizika prilikom izvršenja zrakoplovnog zadatka tako da njihova kombinacija u pomenutom slučaju činila je ovaj zadatak jednim od najtežih i najopasnijih mirnodopskih zadataka u istoriji Zračnih snaga BiH. 

Helikopterska posada je pokazala veliku hrabrost i profesionalizam kako u pripremi tako i u samom izvršenju zadatka, a kruna zadatka jeste spašavanje jednog ljudskog života.

Zračne snage OS BiH su i ovim pokazale da su spremne i obučene pomoći građanima naše zemlje, a za njihovu požrtvovanost i profesionalizam pohvalio ih je i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general major Anto Jeleč, uručivši pohvale posadi helikoptera kojim je Armin Gazić prevezen na KCUS iz Konjica.

info – BrZSiPZO