29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 25 Februar 2014 05:10

Odluke Vlade ZDK

Na 150. sjednici, Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je između ostalog  Informaciju o naknadi troškova liječenja i nabavke lijekova za potrebe branilaca i članova njihovih porodica u 2013. godini. Inače, troškovi liječenja i nabavka lijekova spadaju u prošireni obim prava za koje je Vlada u prošloj godini izdvojila 450.000 KM, a potom u septembru 2013. godine povećala ovaj iznos za još 50.000 KM pa je tako za ove svrhe ukupno lani potrošeno pola miliona KM.

 

Za ova sredstva apliciralo je 1.325 pripadnika boračke populacije, a sredstva su odobrena za 1.105 korisnika. Iz podataka je vidljivo da su najviše za ova sredstva aplicirali demobilisani borci (66,4 odsto), zatim ratni vojni invalidi (21,3 odsto) i porodice šehida i poginulih boraca (12,2 odsto).

 

Izvještaj o namjenskom utrošku sredstava na ovoj sjednici podnijelo je i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta.  Prema ovom Izvještaju, u prošloj godini  od planiranih 7,5 miliona KM za ustanove kulture na području Kantona (11 biblioteka, 3 muzeja i Bosansko narodno pozorište) utrošeno je 3,5 miliona KM, dok je za smještaj studenata u studentske centre izdvojeno  1.370.000 KM. Pored ovog, Vlada Kantona je putem resornog ministarstva odobrila milion KM za stipendiranje 1.698 studenata s područja Kantona.

 

Od ostalih transfera koji se finansiraju putem ovog Ministarstva, treba reći da je za sport izdvojeno oko pola miliona KM, a ostatak sredstava za nabavku udžbenika, za rad  ustanova predškolskog odgoja, zatim za zaštitu kulturno-historijskih spomenika, podršku vjerskim zajednicama, omladinske aktivnosti, kulturne manifestacije, naučno-istraživačku  i izdavačku djelatnost.

 

Kad je u pitanju rekonstrukcija i popravka školskih objekata u prošloj godini planirano je 900.000 KM za ove svrhe. Od te sume ugovoreni su radovi u vrijednosti od 886.390 KM a realizovano je 676.141 KM ili 75 odsto od planiranih sredstava. U okviru ovog transfera, 149.348 KM potrošeno je na sanaciju 14 osnovnih škola gdje su rekonstruisani kotlovi za grijanje, krovovi, oluci, kupljena nova stolarija i izgrađeni novi prilazi školama. Sanacije su urađene i na sedam srednjih škola gdje se uglavnom radilo o zamjeni radijatora, popravci toplovoda, krovova i dimnjaka,  za šta je utrošeno 234.520 KM. Ostatak sredstava za ove svrhe odnosi se na obaveze po projektima iz 2012. godine te za projektovanje i nadzor. Osim izvještaja o utrošku sredstava u 2013. godini, Vlada je danas usvojila i prijedlog resornog ministarstva o utrošku sredstava za sport u 2014. godini koji će iznositi 592.500 KM.

 

Na prijedlog Ministarstva privrede, usvojena su uputstva o kriterijima za dodjelu poticaja privrednim subjektima u 2014. godini, počev od izvoza do subvencija za investicijske kredite, nove poslovne ideje i razvoj obrtničkih djelatnosti. Bitno je naglasiti da ove godine privredni subjekti mogu konkurisati samo za jednu vrstu poticaja u odnosu na ranije godine kada su mogli koristiti više vrsta poticaja plasiranih putem Ministarstva privrede. Pored toga, Vlada je danas usvojila Informaciju o stavovima i aktvnostima Vlade vezanim za zahtjeve građana.