29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 19 Februar 2014 01:43

CIN: O bijelom hljebu političara

Kantoni ne moraju primjenjivati Zakon o plaćama i naknadama u organima Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) koji omogućava izabranim dužnosnicima godišnju platu nakon obavljanja javne funkcije, potvrdio je profesor ustavnog prava Omer Ibrahimagić. On je u izjavi za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) rekao da se taj Zakon odnosi na federalne a ne kantonalne institucije, a da su kantoni to regulisali odlukama koje mogu i ukinuti.

 

Skupština Tuzlanskog kantona (TK) ukinula je prije tri dana odluku o isplati te privilegije, poznatije pod nazivom „bijeli hljeb“, dosadašnjem premijeru i 12-orici ministara koji su dali ostavke pod pritiskom građana koji su izašli na demonstracije. Time je u budžetu ušteđeno više od 450.000 KM koliko bi bilo potrebno da im se isplate godišnje plate.

 

U Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) to još uvijek nisu uradili. Prema riječima Ibrahima Avdagića, sekretara skupštine ZDK, to ne mogu raditi jer primjenjuju federalni Zakon. On je rekao da je Skupština ZDK prošle godine uputila inicijativu Federalnom parlamentu za izmjenu Zakona o plaćama i naknadama na način da se smanji period isplate nakon mandata sa godinu dana, koliko se isplaćuju, na pola godine. Inicijativu su uputili zbog smanjenja budžetskih rashoda. Također, tražili su da se ovo pravo potpuno ukine ukoliko dođe do ostavke ili smjene funkcionera. Ta inicijativa se nije usvojila.

 

U Unsko-sanskom kantonu (USK) kažu da još nisu razmatrali mogućnosti ukidanja ove privilegije. Dragana Bajrić, sekretar Skupštine USK, kazala je za CIN da je to bilo u zahtjevima građana koji su izašli na demonstracije, ali da Skupština o tome nije raspravljala. Ostavila je mogućnost da se o tome raspravlja u nekom narednom periodu.

 

Zakonom o plaćama i naknadama u organima Federacije je utvrđeno da „izabrani dužnosnici i nositelji izvršnih funkcija nakon prestanka obnašanja javne funkcije, a do zasnivanja novog radnog ili ugovornog odnosa ili do ispunjavanja uvjeta za mirovinu“ imaju pravo na naknadu plate koju su ostvarivali dok su obavljali javnu funkciju u trajanju od 12 mjeseci. Ta prava imaju i savjetnici u trajanju od pola godine, ukoliko su dužnost savjetnika obavljali duže od dvije godine. Izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici koji se vrate na isto ili slično radno mjesto sa kojeg su izabrani, odnosno imenovani na javnu funkciju, nemaju pravo na naknadu plate. To pravo se ne ostvaruje po automatizmu već funkcioneri podnose zahtjeve za to.

 

Bivši ministar nauke, obrazovanja i mladih u Vladi Kantona Sarajevo (KS) Damir Marjanović, koji je krajem maja prošle godine podnio ostavku, odrekao se „bijelog hljeba“ i vratio na staro radno mjesto šefa laboratorije za forenzičku genetiku Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju. Plata ministra iznosila je blizu 2.500 KM, a sada je kaže, manja za 30 %.

 

U izjavi za CIN je rekao da o tome nije ni razmišljao. „Svi ministri koji su došli sa nekog posla oni se sa tog mjesta mogu vratiti na svoj posao tako da sam se ja vratio na svoj posao, a nemam baš običaj da uzimam godinu dana pare ni za šta“, kaže Marjanović.

 

Centar za istraživačko novinarstvo

http://www.cin.ba/razlicito-tumacenje-funkcionerskih-privilegija/ 

 

 

 

.