28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 16 Februar 2014 03:01

Obrtnici podržavaju demonstrante

OBRTNIČKA KOMORA ZE-DO KANTONA SAOPŠTENJE U VEZI PROTESTA Obrtnička komora ZE-DO kantona podržava nezadovoljstvo građana koja se iskazuju protestima ispred institucija vlasti.Uništavanje društvene i privatne imovine u svakom pogledu osuđujemo.

 

Formirani smo 2006.god. po zakonskoj regulativi Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta prenešenoj na kantonalni nivo tj. Vladu ZE-DO kantona. Na činu formiranja obrtničke komore kao zadane forme završava se svaki vid saradnje sa nama. Glas obrtnika ZE-DO kantona koji čini 6.136 obrtničkih radnji sa još 3.250 zaposlenika nikada se nije htio čuti od strane vlasti.

 

Naši vapaji da ne bi došlo do ovoga-protesta bili su upućeni i kantonalnoj i općinskoj vlasti da rješavaju slijedeće probleme:

- da se uspostavi partnerski odnos sa Komorom da bi se aktivno uključili u predlaganje i kreiranje Zakona što bi osiguralo povoljniji ambijent za rad obrtnika,veći broj obrta a time iveći budžet,

- smanjite doprinse na plaće koji su veći vlasnicima obrta nego direktorima kompanija,

- omogućite obrtniku koji sam obavlja djelatnost da kad je bolestan može otići na bolovanje,

- smanjite parafiskalne namete kojih je 107,

- stavite nam administraciju na uslugu da dobijemo na vremenu za rad te time više zaradimo i za sebe i za njih.

 

Zbog svega navedenog molimo da se krene u konkretan rad tj. stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta,da se po hitnim procedurama krene u izmjenu i dopunu Zakona koji će to omogućiti.