19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 13 Februar 2014 03:41

Otkud sada podrška Smajloviću?

Navodno spontano okupljeni, te, kako su kazali, bez pretenzija da se upliću u politiku, grupa zeničkih sportista sazvala je press-konferenciju kako bi dala podršku načelniku Općine Husejinu Smajloviću (SDA), čiju ostavku traže nezadovoljni građani. 

 

- Mi samo želimo da podržimo načelnika Husejina Smajlovića, jer znamo šta je sve učinio za ovaj grad. On može biti primjer drugim političarima - poručio je uime sportista Hamza Alić, te dodao da ne želi da u „ovom požaru, u moru suhih, ne izgori i sirovo drvo“. 

 

Međutim, pravdajući se da nije ni vrijeme ni mjesto, ovi sportisti nisu mogli, željeli ili smjeli odgovoriti na pitanje da li podršku Smajloviću izražavaju i zbog činjenice da, iako mu teče već treći mandat, grad nema jasne kriterije raspodjele budžetskog novca klubovima i pojedincima, te da nijedan klub koji ioloe nešto znači, nema direktora u punom kapacitetu, da dijeli sudbinu kluba i zaposlenih. Sve ih godinama u ulozi vršioca dužnosti vode ili ljudi koji su ili penzionisani, ili rade u Općini, ili su, pak, na funkciju došli zbog bliskosti sa SDA. 

 

A, rezultat takve sportske politike u gradu je da RK Čelik, samo ove sezone, zbog finansijskih problema kasni i sa ljetnim i zimskim pripremama, da igrači i treneri nisu dolazili redovno na treninge, a predsjednik Pane Škrbić stalno nudi ostavku. 

 

Uz to, u NK Čelik, koji je jedan od najzaduženijih sportskih kolektiva u državi, sa blokiranim računima, a čelne funkcije drže SDA kadrovi, za razliku od igrača i menadžmenta, samo deset preostalih radnika dobiva minimalnu plaću od 390 KM i još im se duguje 18 plaća. Doprinosi si im nisu uplaćeni za 13 godini. 

 

Drugi, poput legendarnog generalnog sekretara Seada Preldžića, iz istih razloga, ni nakon tri godine od odlaska u penziju ne mogu ostvariti pravo. Posebna priča je Ženski košarkaški klub Čelik, koji je prošle sezone u „piramidi“ izgubio 200.000 KM. Klub nikada nije obznanio ime „nepoznatog Slovenca“ koji ih je prevario, a niko se od nadležnih nije oglasio da je poduzeo korake na povratu novca. 

 

Sportisti konstatiraju da ni oni nisu svime zadovoljni, pokušavajući problem prebaciti na kantonalni, federalni i državni nivo, pa su ih novinari pitali „zašto se, kada sami znaju sve ove probleme, nisu ranije okupili i zakazali presicu“. Zašto su se okupili baš u vrijeme demonstracija? Odgovor je opet bio da žele samo da ostane Smajlović!

 

V.Begunić/Avaz

http://www.avaz.ba/sport/ostali-sportovi/za-unistavanje-sportskih-kolektiva-krivi-svi-osim-smajlovica