19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 04 Februar 2014 04:42

Baton: gostovanja u januaru

U sklopu realizacije projekta pod nazivom „Batonovi muhabeti“, Klub paraolimpijskih sportova „Baton“ Zenica, ugostio je profesora soiologije doc . dr. Zemira Sinanovića. Obzirom da se bosanskohercegovačko Društvo nalazi u vrtlogu društvenih devijacija na lokalnom i globalnom nivou u kojima se mnoge društvene kategorije sa sigurnošću  se „ne mogu snaći“ mi u Batonu  planirali smo obraditi nekoliko tematskih predavanja i diskusija iz oblasti sociologije usmjerene isključivo ratnim vojnim invalidima, odnosno osobama sa posebnim potrebama.

 

Nije slučajno da je prvo sociološko predavanje posvećeno suicidu, a da smo za prvog gosta iz ove oblasti odabrali dr. Zemira Sinanovića stručnjaka iz ove oblasti čija je odbranjena doktorska disertacija nosila naziv „Sociološki aspekti samoubistva u Bosni i Hercegovini (1985.-2005.)“.

 

Na kraju  opći zaključak predavanja bio je da se život ne završava hendikepom odnosno nastankom invaliditeta, a prof. Sinanović, pohvalio je pozitivni primjer Udruženja „Baton“ koji  različitim sadržajima i aktivnostima konstantno nastoji da ratnim vojnim invalidima pomognemo da što lakše savladaju hendikep u kojem se nalaze.

 

Gost „Batonovih muhabeta“ bio je Nezim Halilović  Muderiz, rukovodilac Ureda za hadž i umru pri Rijasetu Islamske zajenice Bosne i Hercegovine. Tema predavanja  bila je odbrana od  agresije na Bosnu i Hercegovinu sa posebnim osvrtom na ratni put 4.  Muslimanske  slavne brigade iz Konjica u kojoj je Nezim Halilović obavljao dužnost ratnog komadanta Brigade.

Potrebno je istači da je „Muderis“ dobitnik najvećeg ratnog priznanja Armije Republike Bosne i Hercegovine  značke „Zlatni ljiljan“, a tokom borbenih dejstava tri puta je ranjavan.

Ova tribina okupila je veliki broj ratnih vojnih invalida ali i gostiju i simpatizera Udruženja,  koji su iz prve ruke željeli da čuju ratne podvige ovog proslavljenog komandanta.

 

Prethodni gost Udruženja Baton bio je Amor Mašović iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, dok je naredni gost profesor sociologije na Zeničkom univezitetu doc. dr. Zemir Sinanović koji će nam predstaviti rezultate istraživanja do kojih je došao prilikom izrade doktorske disertacije pod nazivom Sociološki aspekti samoubistva u Bosni i Hercegovini 1985.-2005. godine.