16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 23 Januar 2014 03:51

Car od dina

U organizaciji Ureda muftije zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice Zenica, a u okviru obilježavanja mjeseca Allahovog Poslanika Muhammeda, a. s. i manifestacije ''Želja za Resulom'', u petak 17. januara 2014. godine, u Velikoj Sali Općine Zenica, održana je tribina na temu: ''Car od dina''. Predavač na tribini bio je prof. dr. Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. 


Nakon proučenog odlomka iz Kur'ana, moderator Edin Kavazović selamio je sve prisutne, zahvalio im se na odzivu, a posebna dobrodošlica iskazana je muftiji zeničkom mr. Ejub ef. Dautoviću, glavnom imamu mr. Jakub ef. Salkici.

 

U veoma zanimljivom predavanju na temu ''Car od dina'' prof. dr. Ismet Bušatlić, između ostaloga, istakao je: ''Ne postoji na svijetu vladar, ni car, ni carstvo, koji ima takav ugled, koji svoje izvorište ima u Allahovoj objavi i svojoj praksi. Nema dileme, ako hoćemo dalje od ovoga gdje jesmo, Božiji Poslanik Muhammed, a. s., mora nam biti ''car od dina''.

 

Muhammed, a. s., čvrsto je stajao iza tvrdnje ''lekum dinukum ve lije din'' – to je ona vjera od Adema, a. s., do Muhameda, a. s., za svako vrijeme i narod, na njegovom nivou, koja se upotpunjuje sa Muhamedom, a. s., pečatom poslanika (hatemul-enbija).

 

Islam je sa Kur'anom dobio punu formu, sve sadržaje i detalje i čovječanstvu može biti putokaz do Sudnjega dana. I biće, jer Allah, dž. š., u Kur'anu je rekao: ''Mi, uistinu, Kur'an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti!''.  Na kraju, muftija zenički i glavni imam zahvalili su se dekanu Bušatliću na održanom predavanju, a prisutnim zahvalili se na pažnji i odzivu na programe u okviru manifestacije ''Želja za Resulom''.

Povezani članci (by tag)