29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 22 Januar 2014 05:22

Razvoj pravosuđa u ZDK

Nakon analize dosadašnje uspješnosti realizacije projekta razvoja sektora pravosuđa, predstavnici USAID-a, šef projekta Zlatko Osmanović i viši savjetnik za razvoj sektora pravosuđa Muhamed Sušić su na sastanku sa ministricom za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona Romanom Brkić predložili nastavak saradnje i nagovijestili plan za samoodrživost projekta. 

 

Projekt je u završnoj fazi, i za sada traje do 14. jula, a ima za cilj da se smanji segmentiranost finansiranja pravosuđa, zatim uspostavi jednak pristup pravdi kroz donošenje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći na nivou BiH te stvori pretpostavke za dobro koordiniran i rukovođen sektor pravosuđa. 

 

Uz to, jedan od ciljeva je i poboljšanje koordinacije između Visokog sudskog i tužilačkog vijeća te Federalnog i kantonalnih ministarstava pravosuđa. 

 

U okviru projekta planiraju oformiti i Forum za zajedničku politiku te potpisati Memorandum o zajedničkoj saradnji. 

 

Predstavnici USAID-a izrazili su zadovoljstvo aktivnostima koje je Ministarstvo pravosuđa i uprave ZDK provelo oko donošenja Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, a budući da je ovaj zakon posljedica intenziviranja i stvaranja sveobuhvatnog sistema besplatne pravne pomoći, iskazali su spremnost da USAID doniranjem informatičke opreme pomognu rad Zavoda za besplatnu pravnu pomoć. 

 

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu organizuje zajednički sastanak predstavnika projekta i svih ministarstava pravosuđa kako bi se finalizirale sve projektne aktivnosti.