Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 20 Januar 2014 05:58

Postdiplomski u Švedskoj

Švedski institut svake godine daje stipendije za studente iz zemalja zapadnog Balkana koji uspiju upisati postdiplomski studij u ovoj bogatoj skandinavskoj zemlji, a ove godine broj stipendija za studente sa Balkana je dodatno povećan.

 

Tako će ove godine studentima iz balkanskih zemalja biti dodijeljeno od 10 do 15 stipendija koje pokrivaju sve troškove života kao i ukupnu školarinu na univerzitetu, na kojem student bude primljen, u periodu od dvije godine. Zahtjev za stipendiju u Švedskoj od zemalja iz regije mogu podnijeti studenti iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije, a prijave traje od 3. do 11. februara 2014. godine.

 

Školarinu direktno uplaćuje Švedski institut univerzitetu gdje je student upisan, dok se stipendija isplaćuje studentu, a iznosi 9.000 švedskih kruna, ili 1.020 eura mjesečno. Osim toga, plaćeni su i svi putni troškovi za studenta u visini od 5.000 švedskih kruna, odnosno 570 eura.

 

Inače, nakon što je u Švedskoj uvedena školarina za strane studente koji dolaze iz zemalja izvan EU, broj studenata iz tih država značajno je opao posljednjih nekoliko godina. Privrednici i univerziteti u toj zemlji stoga upozoravaju kako je privlačenje talentovanih i uspješnih stranih studenata najbolji način da Švedska ostane konkurentna u svijetu.

 

Predlažu da Švedska u narednom periodu ponudi više stipendija i radnih mjesta studentima koji dolaze na studije u tu zemlju. Čak se predlaže i mogućnost da strani studenti nakon završenog školovanja na švedskom univerzitetu dobiju priliku i da ostanu u toj zemlji.

 

Cilj švedskih vlasti i univerziteta je da u narednom periodu ta zemlja godišnje ponudi stipendije za 1.500 stranih studenata od čega je planirano da njih 20 posto ostane u toj razvijenoj evropskoj zemlji.

 

Švedska broji 42 javne institucije visokog obrazovanja, te one nude više od 500 magistarskih studija raznih naučnih područja na engleskom jeziku. Švedski univerziteti i instituti poznati su po pristupu usmjerenom na potrebe studenata te naglasku na radu u grupama, a kvaliteta obrazovanja koje nude je priznata u svjetskim okvirima.

 

Univerziteti u Lundu i Uppsali često se mogu naći na rang listi 100 najboljih fakulteta na svijetu, što ih svrstava među elitnih 0,5 posto najcjenjenijih mjesta za obrazovanje, dok se Medicinski fakultet Karolinska Institutet nalazi među najprestižnijim fakultetima u Evropi, te zauzima visoko 32. mjesto na globalnoj ljestvici. Na polju naučnih istraživanja u strojarstvu i tehnologiji izdvaja se Kraljevski institut za tehnologiju u Stockholmu – Kungliga Tekniska Hogskolan.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)