Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 20 Januar 2014 06:16

Doktori tuže Vladu ZDK

Samostalni strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Zeničko – dobojskog kantona podigao je tuzbu protiv Vlade Federacije, Vlade ZDK, Zavoda Zdravstvenog osiguranja i medicinskih ustanova u ovom kantoni, radi korekcije iznosa ličnih dohodaka, potvrdio je za naš list Meho Kovačević, predsjednik podružnice ovog sindikata u najvećoj ustanovi, Kantonalnoj bolnici Zenica. 

- Prema Kolektivnom ugovoru, korekcija plaća se vrši prema porastu koeficijenta indeksa životnih troškova. Njega utvrđuje Zavod za statistiku FBiH prema zakonskim odredbama. Taj iznos određuju vještaci ekonomske struke, kazao nam je Kovačević, na želeći da špekuliše o ciframa zahtjeva iz tužbe, koji u nezvaničnim pričama dosežu iznos nekoliko stotina hiljada, pa do 1, 6 miliona KM. 

 

On nam je potvrdio da, neovisno od tužbi, ljekari sa vlastima pregovaraju o načinu rješavanja problema u zdravstvu, koji prijete potpunim krahom sistema zdravstvene zaštite u Zeničko – dobojskom kantonu. 

 

- Formirana je Radna grupa koja treba predložiti rješenja. Drago nam je da su shvatili težinu situacije. Kao najveci problem označene su velike, mahom državne firme, koje su oslobođenje plaćanja zdravstvenog osiguranja, iako ostvaruju ogromne profite. Tako štete kompletnom sistemu, svim korisnicima zdravstvenih usluga, a i svojim uposlenicima, kazao nam je Kovačević. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)