28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 18 Januar 2014 04:48

Ambasador Hrvatske u Zenici

U prvoj posjeti  Zeničko-dobojskom kantonu boravio ambasador Republike Hrvatske u BiH, Ivan Del Vechio. Ambasadora su u sjedištu Kantona primili premijer Munib Husejnagić i ministri u Vladi ZDK,a prijemu su prisustvovali  načelnik zeničke Općine, Husejin Smajlović i rektor zeničkog Univerziteta Dževad Zečić.

 

Premijer Husejnagić na početku upoznao je visokog gosta sa osnovnim informacijama o Kantonu s obzirom na to da je ambasador Del Vechio na ovoj poziciji tek tri mjeseeca i ovo mu je prva posjeta Zeničko-dobojskom kantonu. Hrvatski ambasador  zahvalio je na prezentiranim informacijama kazavši da ga privredna i ekonomska situacija na području Kantona najviše interesira obrazlažući to željom njegove Vlade da se u okviru prekogranične saradnje  rade zajednički projekti koji bi bili finansirani od strane Evropske unije.

 

„Za nas je Bosna i Hercegovina ključni partner i naš je strateški cilj što brži ulazak BiH u Evropsku uniju kako bismo mogli naše gospodarske resurse udružiti jer su kompatibilni“, kazao je ambasador Del Vechio. „U tom smislu želimo uspostaviti šire odnose sa županijama u BiH, a Zeničko-dobojski kanton zauzima posebno mjesto jer ima razvijeno gospodarstvo, a s druge strane započeli smo i suradnju preko zeničkog univerziteta i na planu znanosti i kulture“, riječi su hrvatskog ambasadora. On je najavio i skoro organizovanje gospodarskog foruma u Žepču kao razvijenoj općini Kantona u kome postoji šest poslovnih zona i gdje će se hrvatske kompanije susresti sa firmama iz Zeničko-dobojskog kantona, a u sve će se uključiti i hrvatski Centar izvrsnosti koji će pomoći da se zajednički istupi ka evropskim fondovima.

 

Premijer Husejnagić pozdravio je ovu inicijativu i kazao da će se Vlada Kantona rado uključiti i pružiti podršku ovakvim i sličnim projektima.U daljnjem toku razgovora obje strane složile su se da je najbolji put razvoja ukupnih odnosa uspostavljanje jače saradnje između županija Hrvatske i BiH, a to najbolje pokazuju dugogodišnji plodni odnosi između Zeničko-dobojskog kantona i Istarske županije. Pored pobrojanog, ambasador Del Vechio izrazio je želju da se pomogne i u procesu povratka izbjeglica ne samo kroz izgradnju kuća već i putem otvaranja proizvodnih pogona kako bi se mogao stvoriti održivi povratak.

 

Načelnik Općine Zenica upoznao je hrvatskog ambasadora sa već uspostavljenom saradnjom između razvojnih agencija Bjelovara i Zenice, kao i sa Tehnološkim parkom iz Zagreba, istakavši da je Općina zainteresovana za sve projekte koji bi se finansirali iz pristupnih fondova Evropske unije.

 

Na kraju, ambasador Hrvatske u BiH, Ivan Del Vechio pozvao je premijera i članove Vlade na „Tjedan Istarske županije u Sarajevu“, manifestaciju koja se organizira iduće sedmice i tokom koje će predstavnici Vlade Kantona biti u prilici da sa istarskim županom prošire  postojeću privrednu i kulturnu saradnju.