28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 18 Januar 2014 06:02

Priznanje za muftiju zeničkog

U Gazi Ferhad-begovoj džamiji u Tešnju, održana je centralna manifestacija za područje Muftiluka zeničkog povodom 12. rebiu-l-evvela, Dana rođenja Božijeg Poslanika Muhammeda, a. s., na kojoj je muftiji zeničkom mr. Ejub ef. Dautoviću dodijeljeno priznanje i nagrada ‘’Hasan ef. Škapur’’.

 

Prigodan program sadržan u učenju Kur-ana, mevluda, ilahija i kasida kojim su evocirane uspomene na Poslanikovo rođenje, život i njegovu poslaničku misiju izveli su imami Medžlisa IZ Tešanj, a jubilarnoj desetoj svečanosti dodjele priznanja ‘’Hasan ef. Škapur’’ prisusvovali su i dosadašnji laureati ovog priznanja: emeritus prof. dr. Omer Nakičević (2005.), dr. Fuad Sedić (2008.), muftija bihaćki Hasan ef. Makić (2011.) i Zijad Ljevaković, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu (2013.), zatim, muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, glavni imam MIZ Doboj mr. Bajro ef. Džafić, glavni imam MIZ Teslić Džafer ef. Gračić, mr. Dževad Pleh, profesor GHM i hfz. mr. Dževad Hrvačić, profesor GHM. Također, svečanosti je prisustvovao i načelnik Općine Tešanj gosp. Suad Huskić.

 

Glavni imam MIZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić ukratko je rezimirao dosadašnji rad Fonda „Hasan ef. Škapur" i obrazložio Odluku Komisije da ovogodišnje priznanje i nagradu iz ovog fonda, za doprinos u afirmaciji islama i islamskih znanosti u BiH, dodijeli mr. Ejub ef. Dautoviću, muftiji zeničkom, a zatim je prezentirao Zbornik radova iz hadisa, koji je objavljen u povodu 10 godina kontinuiranog rada Fonda „Hasan ef. Škapur“, koji se sastoji od tekstova dosadašnjih dobitnika nagrade i priznanja iz Fonda „Hasan ef. Škapur“.

 

Nakon Fuad ef. Omerbašića, prisutnim se obratio muftija bihaćki, ističući značaj dodjele priznanja i nagrade iz Fonda „Hasan ef. Škapur“, a potom je uz  učenje tekbira svih prisutnih, priznanje ‘’Hasan ef. Škapur’’ za doprinos u afirmaciji islama i islamskih znanosti u BiH muftiji zeničkom mr. Ejub ef. Dautoviću uručio emeritus prof. dr. Omer Nakičević, a nagradu predsjednik IO MIZ Tešanj gosp. Zehrudin Kruško.

 

Nakon što se zahvalio na dodjeli priznanja i nagrade, muftija zenički u svojoj besjedi, između ostalog, istakao je: “Bošnjaci su u svojim srcima uvijek čuvali ljubav prema Kur’anu, ljubav prema sunnetu i ljubav prema domovini. Zato je važno da i mi nastavimo da čuvamo i njegujemo ove vrijednosti, a posebno u ovim mubarek danima, kada govorimo o Božijem Poslaniku Muhammedu, a. s., i oživljavanju njegovog sunneta. Želim vas podsjetiti da je imperativ našeg vremena da učimo Kur’an, da slijedimo Božijeg Poslanika, da čuvamo namaz, da činimo dobročinstvo roditeljima i da odgajamo i obrazujemo svoju djecu”.

 

Dovu je proučio muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić.

 

Fond ''Hasan ef. Škapur'' ustanovljen je 2005. godine, a namjena mu je stipendiranje učenika i studenata i dodjela nagrada i priznanja zaslužnim naučnim radnicima, pojedincima, organima i ustanovama u BiH i šire za doprinos u razvoju islamskih, posebno hadiskih znanosti. Nagrada i priznanje dodjeljuju se jednom godišnje i to povodom 12. rebiu-l-evvela.

 

U proteklom periodu dobitnici nagrade i priznanja iz fonda ‘’Hasan ef. Škapur’’ bili su: prof. dr. Omer Nakičević (2005.), prof. Mehmedalija Hadžić (2006.), dr. Šefik Kurdić (2007.), dr. Fuad Sedić (2008.), prof. Mahmut Karalić (2009.),  Kulturni centar „Kralj Fahd" Sarajevo (2010.g.), muftija bihaćki Hasan ef. Makić (2011.), Mirsad ef. Mahmutović (2012.), Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu (2013.), te muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, ove godine.

 

Nakon završetka gore navedene manifestacije upriličen je obilazak gradilišta nove zgrade Medžlisa Islamske zajednice Tešanj.

 

Istoga dana, u Ferhad-begovoj (Čarši) džamiji, u prisustvu predsjednika i glavnog imama MIZ Tešanj i muftije zeničkog, dodijeljene su jednokratne pomoći za dvadeset jednog maturanta medresa sa područja Medžlisa Islamske zajednice Tešanj.