28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 16 Januar 2014 06:56

Uštede uz bolju uslugu

Nivelacijom cijena sa proširene esencijalne liste lijekova, koja je imala 675 zaštićenih naziva, oblika i jačina, Fondu zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) ušteđeno je u protekloj godini oko 400.000 KM.  Također, proširivanjem esencijalne liste lijekova, te uvođenjem lijekova koji do sada nisu bili na listi, pacijentima su pružene znatno bolje mogućnosti. 

 

- Esencijalna lista je koštala naš fond oko 23 miliona maraka, dok smo za lijekove sa bolničkih lista lijekova, tzv. ampularne lijekove, platili oko sedam miliona KM, tako da smo za lijekove platili iznos od preko 30 miliona maraka - kaže direktor Zdravstvenog osiguranja ZDK-a Senaid Begić.

 

U cilju osiguravanja boljih usluga i kvalitetnijeg liječenja pacijenata, te dugoročnijeg planiranja ušteda, Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK-a je u prošloj godini nastavio s pružanjem medicinsko tehničke podrške Kantonalnoj bolnici u Zenici.  Osposobljavanjem određenih bolničkih službi ubuduće će se vrlo složeni operativni zahvati moći raditi u Kantonalnoj bolnici u Zenici, jer su odjeli za abdominalnu hirurgiju i vaskularnu hirurgiju osposobljeni za nove medicinske tehnike.  Naime, liječenje pacijenata iz ZDK-a na medicinskim ustanovama u Sarajevu, Tuzli ili nekim drugim kliničkim centrima, do sada je odnosilo milionska sredstva iz Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a.


Ovo ne znači da se pacijenti sa područja ZDK-a neće moći liječiti u drugim ustanovama prema potrebama. Tako će, kao i u prošloj godini, oko 10.000 stanovnika Olova imati mogućnost liječenja u Kliničkom centru u Sarajevu, jer zbog sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite neće morali putovati oko 120 km do Zenice. Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK-a ponovno je planirao potpisivanje ugovora za ove usluge građanima Olova, a protekle godine je za ove usluge su plaćene oko 1,5 miliona KM.