28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 13 Januar 2014 03:36

Plaće medicinara su premale

Zahtjev za povećanjem plaća ljekara bila je tema sastanka koji je Premijer Munib Husejnagić, Senka Balorda  ministrica zdravstva ZDK i Senaid Begić direktor Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, održao sa predstavnicima sindikata ljekara i direktorima zdravstvenih ustanova sa područja Kantona. Naime, ljekari traže povećanje plaća za 5% povećanja i poskupljenja životnih troškova kako bi se dosegao nivo propisan kolektivnim ugovorima za zdravstvene radnike. Zbog svega ovog, dio ljekara odlučio je da sudskim putem traži razliku plaće. Pored toga, ljekari su nezadovoljni  koeficijentom na osnovu kojeg se izračunavaju plate ljekara a koji su, po njima, veoma mali u odnosu na koeficijente plaća medicinskih sestara i tehničara. Oni su i na ovom sastanku upozorili da razlika plaća između ljekara i medicinskih sestara i tehničara nije ni na nivou 2:1 (dva prema jedan).

Haris Husremović, predsjednik sindikata ljekara ZDK, ponovivši zahtjeve sindikata, naglasio je da su koeficijenti za plaće osnovni kamen spoticanja, ali da bi se promjenili, mora se promjeniti i kolektivni ugovor. On je istakao da je razlika između koeficijenta medicinske sestre(2,2) i ljekara specijaliste (4,2) premala i a za ljekare opće prakse ponižavajuća. A u svemu tome posebno je pitanje gdje u sistemu bodovanja smjestiti diplomante Zdravstvenog fakulteta, kazao je Husremović.

„Ovaj sastanak je nastavak započetih razgovora sa sindikatom zdravstvenih radnika – doktora i mi želimo biti aktivni sudionici u cijeloj priči oko zahtjeva da se ljekarima povećaju plaće što ja, kao ministrica i njihova kolegica podržavam.“- kazala je u uvodu dr Senka Balorda, ministrica zdravstva naglasivši da „Ministarstvo i Vlada nemaju mehanizam kojim bi prisilili poslodavca da poveća plaće ljekarima, ali to ne znači da nećemo učestvovati u nastojanjima da se do cilja dođe zajednički – traženjem najrealnijeg rješenja.“

Ne sporeći potrebu da se razgovara o mogućnostima za promjenu stanja u raspodjeli kada je u pitanju nagrađivanje doktora koje svakako treba uvažavati kao ključne faktore i stubove zdravstvenog sistema premijer Husejnagić je upozorio da su zahtjevi ljekara za povećanjem plaća opravdani u dijelu koji se odnosi na to da plaće posljednjih nekoliko godina nisu uopće povećavane, ali je naglasio da je situacija jako slična i sa gotovo svim sektorima u Zeničko-dobojskom kantonu koji se jednako obraćaju Kantonu i o kojima Vlada također mora voditi brigu.

„Moramo racionalno trošiti ono što imamo“, kazao je Premijer, i dodao da će „kantonalna Vlada ispuniti obaveze koje su u njenoj nadležnosti, ali da treba znati da Vlada ZDK nije potpisnica kolektivnog ugovora, već je to Vlada Federacije BiH“.

Na sastanku je ponovljeno da je Vlada Kantona za nepunih godinu dana izdvojila je 4,8 miliona maraka za Kantonalnu bolnicu Zenica. Ovaj  iznos nije veliki ali mu značenje povećava činjenica da je od 2008. godine do 2013. u ovu zdravstvenu ustanovu uloženo  svega 1,5 miliona maraka. „Dugovi u zdravstvenim ustanovama nagomilavali su se 10-20 godina, a sada se očekuje da to ova Vlada sve riješi za godinu dana. Neracionalno trošenje sredstava u zdravstvenim ustanovama, investicije koje nisu imale realno pokriće i mnoge druge pojave rezultirale su stanjem u zdravstvu kakvo imamo danas, pa i ovakvim nivoom plaća“, kazao je premijer Husejnagić.

Učesnici sastanka su upoznati i sa podatkom da su sredstva Zavoda zdravstvenog osiguranja iz kog se finansiraju zdravstvene usluge (a u tom „paketu“ su i  plaće zdravstvenih radnika) ograničena, te da će 2014. godine biti dodatno smanjena zbog odluke sa federalnog nivoa da se za 1,2 odsto povećaju izdvajanja federalnom Fondu zdravstvenog osiguranja. To  Zavodu zdravstvenog osiguranja čini smanjeni priliv od oko dva miliona maraka.

Senaid Begić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK je kazao da Fond ne može biti adresa koja se može naći u tužbi vezanoj za poštivanje kolektivnog ugovora i obrazložio je situaciju oko priliva sredstava istakavši da je u 2013. godini  Fond uspio naplatiti neka višegodišnja dugovanja privrednih subjekata, ali da su dubioze stvorene ranijih godina znatno veće i da će trebati  nekoliko narednih godina da se one u cijelosti  saniraju.

Nekoliko učesnika u raspravi sa strane ljekara i sindikata se posebno bavio problemima u naplati obaveza zdravstvenog osiguranja zahtijevajući da se uspostavi strožiji odnos prema dužnicima koji , iako ne uplaćuju doprinose  i dalje zadržavaju pravo na zdravstvenu zaštitu. Takođe je ukazano za mogućnosti značajnih ušteda posebno u sferi propisivanja lijekova sa esencijalne liste. Mnogo je govoreno i o hitnoj potrebi reforme primarne i sekundarne zdravstvene zaštite gdje postoje veliki prostori za racionalnije poslovanje. Upozoreno je da , u nastojanju da ostvare dodatne prihode zbog malih plaća, neki ljekari imaju ugovore sa farmaceutskim kućama koje ih stimulišu za izdavanje njihovih lijekova što jasno govori o ugrožavanju esencijalne liste.

Tužbe jesu legalno sredstvo za sticanje punog prava na dobijanje razlike plaća nastale porastom troškova života, ali nisu pravo rješenje posebno zbog spore naplativosti. Zato su se učesnici sastanka dogovorili da izabrana radna grupa u kojoj će pored ministrice Balorde, direktora Zavoda Begića učestvovati i predstavnici liječničkog sindikata sa zadatkom da do kraja januara  konkretizira načine racionalizacija,  kako u zdravstvenim ustanovama tako i u Zavodu zdravstvenog osiguranja kako bi iznašli modele za eventualno stimulisanje ljekara .

(Vlada ZDK)