20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 07 Januar 2014 03:11

Zakon o socijalnom stanovanju

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je novi zakon kojim se unapređuje i regulira oblast socijalno-neprofitnog stanovanja.  -Ovo predstavlja presudan korak naprijed ka rješavanju stambenih problema najugroženijih grupa u društvu - saopćeno je iz organizacije Catholic Relief Services BiH (CRS).  Kako se ističe, socijalno-neprofitno stanovanje pruža dostupna rješenja porodicama koje zbog socio-ekonomskih razloga nisu u mogućnosti osigurati sebi pristojan smještaj prema tržišnim uvjetima. 

 

-Donošenjem Zakona, Vlada Zeničko-dobojskog kantona poručuje da će za građane ovog kantona preuzeti strateški, dugoročni pristup proširenju socijalno-neprofitnog fonda kojim će se dobro upravljati - naglašavaju u CRS-u.  Zeničko-dobojski kanton je drugi kanton u BiH koji je usvojio Zakon o socijalnom stanovanju. Prvi je Bosansko-podrinjski kanton Goražde, koji je usvojio ovaj zakon u julu 2013. godine.  CRS je pružio tehničku pomoć i smjernice vladama oba kantona u kreiranju nacrta zakona, u okviru projekata pomoći koje je finansirao UNHCR. Ovim projektima je također pomognuta i gradnja zgrada socijalnog stanovanja u oba kantona.  CRS također pomaže i vlastima na drugim nivoima da razviju strategije socijalno-neprofitnog stanovanja, uključujući gradove Prijedor, Mostar i Banja Luku, te općinu Srebrenica.  


Značaj donošenja zakona o socijalnom stanovanju je dvojak. Ne samo da će osigurati pravni okvir vlastima da osiguraju održiva stambena rješenja za ugrožene građane, već također osigurava i neophodan model koji se može primijeniti širom zemlje.  Koristeći sredstva Regionalnog stambenog projekta (RSP), Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) i drugih međunarodnih donatora, institucije vlasti BiH imaju priliku izgraditi više od 3000 socijalno-neprofitnih stambenih jedinica u dolazećim godinama kako bi stambeno zbrinuli interno raseljene osobe i izbjeglice.  Međutim, ovakva podrška je uvjetovana donošenjem odgovarajućih pravnih regulativa u BiH. Usvajanjem ovog zakona, ZDK je prešao jednu važnu etapu u ovom pravcu, ističu u CRS-u.