28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 04 Januar 2014 03:24

Vlada ostala bez Facebooka

Prilikom analize stanja računarske opreme, softvera i posjedovanja licenci za operativne sisteme u organima uprave Zeničko-dobojskog kantona, utvrđeno je da su pojedine aplikacije, kao i većina IT opreme zastarjele ili je izvršena neadekvatna nabavka u odnosu na realne potrebe uposlenika.

U namjeri da se uvede više reda u informatičku oblast općenito, Vlada je usvajajući analizu koju je uradilo Odjeljenje za informatičku podršku Stručne službe Vlade, uvela niz mjera kako bi se povećala sigurnost u radu na elektronskoj mreži kantona, kao i zaštitili podaci. Ovim se povećava mogućnost eksploatacije postojeće opreme, ali i korištenih aplikacija, te smanjuju na najmanju moguću mjeru nove neadekvatne nabavke.

S tim u vezi  od 1. januara 2014. godine svim uposlenicima će biti uvedena izvjesna  ograničenja kod upotrebe interneta, te korištenja društvenih mreža radi postizanja ispravnog poslovnog okruženja.

Zaključeno je da se sve nabavke IT opreme, ali i drugih aplikativnih rješenja moraju odobriti od strane Odjeljenja za informatičku podršku kako bi se izbjegli povećani troškovi i  održavanje nabavljene neadekvatne opreme i aplikacija.