25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 25 Decembar 2013 23:24

Foto: 100 godina Merhameta

U čitaonici Opće biblioteke u Zenici  je zeničkoj javnosti predstavljena monografija "MERHAMET – 100 GODINA", autora Ruždije Adžovića, uz zavidan broj prisutnih građana. Monografija je napisana povodom obilježavanja velikog jubileja, 100 godina rada i postojanja MDD "Merhamet". Ova knjiga sveobuhvatno predstavlja rad i misiju "Merhameta" od njegovog osnivanja 1913. godine do danas.


+ foto galerija sa promocije i izložbe na linku

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.553222444769094.1073742030.122203817870961&type=1 


Domaćin manifestacije je bio direktor Opće biblioteke u Zenici, gosp. Midhat Kasap. Voditelj promocije je bio gosp. Munib Bujak, predsjednik Skupštine "Merhameta", a promotori: prof.dr. Džemal Najetović, član Upravnog odbora "Merhameta", doc.dr. Hajrudin Šahić, predsjednik MDD "Merhamet", kao i sam autor Ruždija Adžović, publicista i portparol "Merhameta".

 

U svom obračanju prisutnim, promotori i sam autor su govorili o ovoj monografiji, kao i o velikom značaju muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) "Merhamet", te je, između ostalog kazano:


-Monografija je ozbiljan istraživački rad koji može poslužiti kao osnova za daljnja istraživanja prošlosti "Merhameta" i ovo neprocjenjivo djelo je iznimno važan projekat za vjeru, tradiciju, nacionalni identitet i kulturu Bošnjaka.

-Ovim kapitalnim djelom se otkriva iznimno važna uloga "Merhameta".

-Misija „Merhamet“ je odavno prešla granice Bosne i Hercegovine i postao ugledna i respektabilna humanitarna organizacija u svijetu.- „Merhamet“ će nastojati da bude ruka nade i spasa onima kojima je potrebna pomoć, bez obzira na vjeru i naciju.

- Čitavo jedno stoljeće traje „Merhametova“ misija dobročinstva i rijetke su humanitarne organizacije na ovim prostorima koje obilježavaju stogodišnjicu postojanja i djelovanja. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu „Merhamet“ i njegovi aktivisti ostavili su djela za pamćenje.

- "Merhamet" je danas rijetka organizacija u regiji koja je svojim aktivnostima dosegla do Pakistana, Gaze, Somalije, Haitija…

-"Merhamet" danas predstavlja jedno savremeno organizovano dobrotvorno društvo, koje svojim sadržajem i strukturom obuhvata mnoge esencijalne komponente života Bošnjaka. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada (između ostalih i Ordena zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencem od strane Predsjedništva R BiH). „Merhamet“ je najstarija humanitarna organizacija kod Bošnjaka, njegovo dobročinstvo doseglo je do Somalije, Irana, Pakistana, Palestine, Turske, Sirije, Japana, Haitija, SAD-a. 


Osnovni ciljevi i djelatnosti "Merhameta" su: pružanje socijalne pomoći ugroženom stanovništvu, stipendiranje darovitih učenika i studenata lošeg imovinskog stanja, zbrinjavanja napuštene djece, osnivanje pogodnih domova za smještaj i odgajanje djece bez roditelja, otvaranja zdravstvenih ustanova i korištenja usluga drugih zdravstvenih organizacija u svrhu radi pružanja medicinske pomoći, zalaganje za zaštitu ljudskih prava, otvaranja javnih kuhinja itd. Korisnici usluga ovog humanitarnog društva su: djeca bez roditeljskog staranja, porodice poginulih (šehida) i ratnih vojnih invalida, izbjegla i raseljena lica, osobe sa invaliditetom, osobe s poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju, materijalno nezbrinute i za rad nesposobne osobe, stare osobe bez porodičnog staranja.


+ foto galerija sa promocije i izložbe na linku

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.553222444769094.1073742030.122203817870961&type=1 


-Monografija ima 513 stranica, 16 poglavlja, format 24 x 30 cm sa tvrdim povezom.

-Najveće poglavlje je nazvano "Svjedoci" i ono govori i najtežem periodu u historiji Bošnjaka od 1992.do 1995. godine, kada je "Merhamet" odigrao historijsku ulogu u cilju biološkog opstanka, ne samo bošnjačkog naroda nego i države Bosne i Hercegovine. Svjedočenja u ovom poglavlju će biti tvrd bedem protiv zaboravljanja veličanstvenih akcija hrabrih "Merhametovih" aktivista, pogotovo onih koje je patriotska i humanitarna misija koštala života.

-Monografija će otrgnuti od zaborava brojne činjenice koje potvrđuju značaj misije "Merhameta" tokom čitave njegove stogodišnje historije i da će biti još jedno dragocjeno svjedočenje novim generacijama o tome šta su sve Bošnjaci i država BiH preživjeli u posljednjih sto godina.

-Kraća monografija je izdata i u Turskoj na turskom jeziku.

-"Merhamet" je dobio ISO certifikat i jedna je od rijetkih humanitarnih organizacija u regionu, ali i šire koja je svoj rad uskladila sa ISO standardima. Na taj način, "Merhamet" je svoju jubilarnu 2013.godinu, u kojoj obilježava stogodišnjicu od svog osnivanja, zaokružio svoj rad i poslovanje po međunarodnim standardima.

- U periodu od sto godina mijenjali su se predsjednici "Merhameta" koji su vodili ovu organizaciju, a to su uvijek bili ugledni i cijenjeni ljudi koji su bili spremni posvetiti se dobročinstvu i pomaganju onih koji su trebali pomoć.

-Cijena monografije, kako rekoše, nije komercijalna i znosi 30 KM.

Nakon promocije monografije, autor Ruždija Adžović je otvorio i vlastitu izložbu fotografija "100 GODINA DOBROČINSTVA". Na ovoj izložbi je samo dio fotografija autora, a stalna postavka će biti u MDD "Merhamet" u Sarajevu. Izložba svjedoči o stogodišnjoj misiji "Merhameta" i priređena je u čast velikog jubileja ovog dobrotvornog društva.

 

Nešto iz biografije autora Ruždije Adžovića:

"Novinar i publicista Ruždija Adžović rođen je 23. januara 1962. godine u Podgorici.

Nakon završetka Osnovne škole „Mahmut Lekić“ u Tuzima, završio je dva razreda Gimnazije „25 maj“ u Tuzima, a zatim još dva u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgoorici. Ruždija Adžović je u Sarajevu završio Fakultet političkih nauka - Odsjek žurnalistika.
Od 1988. godine radio je na Radiju Crne Gore u Podgorici, kao novinar i urednik.
U svojoj bogatoj novinarskoj karijeri bio je, između ostalog, saradnik crnogorskih političkih magazina „Liberal“, „Krug“ i „Monitor“, kao i dopisnik iz Podgorice sarajevskog dnevnog lista „Večernje novine“ i nedjeljnika „Una“.
Godine 2.000. sa svojom porodicom, suprugom Dudom, koja je takođe novinar, i sa svojom djecom Mirzom i Aidom preselio se u Sarajevo, gdje nastavlja novinarsku karijeru u brojnim listovima. Između ostalog, radio je u „Večernjim novinama“, kasnije „Jutarnjim novinama“, zatim „Nezavisnim novinama“. Bio je zamjenik glavnog urednika sarajevskih dnevnih novina „BH Dnevnik“ i „AS“, te urednik u najtiražnijem bosanskohercegovačkom listu „Dnevni avaz“.

 

E. Imamović za Zenicablog

 

+ foto galerija sa promocije i izložbe na linku

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.553222444769094.1073742030.122203817870961&type=1