28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 25 Decembar 2013 01:02

ZDK:Lako do formulara i obrazaca

KANTONALNA ADMINISTRACIJA OD 24.12.2013. GODINE  PRIMJENJUJE POJEDNOSTAVLJENE PROCEDURE KOJE PODRAZUMIJEVAJU SLJEDEĆE: KRAĆE ROKOVE ZA RJEŠAVANJE PREDMETA, NIŽE IZNOSE ADMINISTRATIVNH TAKSI I NAKNADA, SMANJENU I POJEDNOSTAVLJENU DOKUMENTACIJU KOJA SE PRILAŽE, KAO I  NOVE OBRASCE SA SVIM POTREBNIM PODACIMA OD ZNAČAJA ZA  POKRETANJE I VOĐENJE POSTUPKA PRED KANTONALNIM MINISTARSTVIMA I DRUGIM TIJELIMA KANTONALNE UPRAVE.

 

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON JE USPOSTAVIO ELEKTRONSKI REGISTAR ADMINISTRATIVNIH POSTUPAKA  KOJI SADRŽI SVE NEOPHODNE INFORMACIJE O POSTUPCIMA IZ NADLEŽNOSTI KANTONALNIH MINISTARSTAVA I DRUGIH TIJELA KANTONALNE UPRAVE, TE PRUŽA  MOGUĆNOST PREUZIMANJA PROPISANIH OBRAZACA ZAHTJEVA U ELEKTRONSKOM OBLIKU.

 

U sjedištu  Zeničko-dobojskog kantona je organizovana prezentacija Projekta poboljšanja poslovnog okruženja u Zeničko-dobojskom kantonu. Vlada Kantona započela je realizaciju projekta  u februaru 2013. godine potpisivanjem Ugovora o saradnji između Vlade Zeničko-dobojskog kantona i  Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice  grupacije Svjetske banke. Obraćajući se prisutnima na prezentaciji, Munib Husejnagić, premijer Kantona istakao je da su učinjeni veliki napori da se u proteklih deset mjeseci uradi sve što je traženo, a najvećim uspjehom primjene ovog projekta može se smatrati jučerašnje usvajanje Zakona o građenju od strane Skupštine ZDK.

Rezultat ovog projekta, kako je kazao uvodničar Haris Hrgić, uposlenik Stručne službe Vlade ZDK, je uspostava elektronskog registra svih administrativnih postupaka koji se provode u kantonalnim ministarstvima i drugim tijelima kantonalne uprave što će umnogome poboljšati efikasnost u radu kantonalne administracije a time i obezbijediti bolji servis građanima. To također znači i uspostavljanje mehanizma za smanjenje troškova upravnih postupaka koje građani i pravna lica pokreću u okviru kantonalne administracije.  Pored toga,  dobar broj  administrativnih postupaka za pravne subjekte i građane je pojednostavljen što u konačnici znači kvalitetnije pružanje usluga, smanjenje troškova poslovanja i skraćenje rokova u rješavanju predmeta. Ovim će, između ostalog, biti povećana i transparentnost rada organa uprave.

Tokom 10 mjeseci provođenja ovog projekta, sa uposlenicima kantonalnih organa uprave obavljeni su brojni treninzi i konsultacije koje su vodili predstavnici IFC-a, a Vlada ZDK-a je donijela više odluka i inicirala usvajanje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kantonalnim administrativnim postupcima u Skupštini ZDK. Ovim izmjenama građanima i pravnim licima obezbjeđene su uštede u vidu smanjenja taksi i naknada u pojedinim administrativnim postupcima, dok je za druge administrativne postupke utvrđeno smanjenje potrebne dokumentacije i rokova za rješavanje zahtjeva građana.

Tarik  Šahović rukovodilac projekta u ime IFC-a kazao je da je Zeničko-dobojski kanton završio sve što je od njih traženo prije zadatog roka, i to sa vrlo konkretnim rezultatima. Skraćenjem administrativnih postupaka svakom građaninu ovog kantona, kazao je Šahović ,ušteđeno je najmanje 10 dana  vremena zbog uvođenja drugačijih procedura.

Elektronski registar administrativnih postupaka postavljen je na službenu web stranicu ZDK,

 

( http://80.65.74.245:10080/eregistar/egfVwOdlukaJedinice.aspx   ) tako da će svi zainteresirani moći vidjeti koliko košta postupak dobijanja dozvole, certifikata, licence i sličnih dokumenata, te za koliko vremena se rješava zahtjev i koja je odgovorna osoba za svaki administrativni postupak.  Projekt poboljšanja poslovnog okruženja u Zeničko-dobojskom kantonu realizovan je uz pomoć Kraljevine Švedske i njene razvojne agencije (SIDA-e).