29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 21 Decembar 2013 19:58

Donijeli Betlehemsko svijetlo

Priredba povodom nastupajućeg Božića održana je u KŠC „Sveti Pavao“. Izviđači iz odreda „Zmajevac“ Zenica Alen Alić, Nikola Ivanković, Emina Kulović, Adi Osmanbašić, Sandi Letić i njihov starješina Dragan Ivanković u ovaj školski centar, na priredbu donijeli su Betlehemsko Svjetlo, objasnili njegovo značenje i način kako se svjetlo prenosi. Svjetlo u Centar donešeno je iz katedrale u Sarajevu.


Svake godine dvije sedmice prije Božića, jedno dijete iz Austrije zaputi se u Betlehem i u "Spilji rođenja" zapali Betlehemsko svjetlo. To svjetlo se avionom doprema u Austriju, u Beč. Tamo se okupe predstavnici europskih izviđačkih organizacija i Svjetlo donesu u svoje države. Kod kuće ih dočekaju izviđači, koji Svjetlo raznose u crkve, bolnice i u domove - sve u želji širenja pozitivnih vrijednosti koje se često zanemaruju: strpljenje, razumijevanje i prijateljstvo.

Izviđači svuda po svijetu sudjeluju u oblikovanju boljeg društva. Vjeruju da će mir postati stvarnost kada svaki pojedinac nađe svoj unutrašnji mir, koji će podijeliti s obitelji i sa svojom okolinom. U skladu s izviđačkim načelima žele odstraniti prepreke i granice među ljudima i narodima. Osobnim primjerom se zauzimaju za miran i bezbrižan život s pripadnicima druge rase, religije, kulture i političkih ideja.

Dakle, svrha svjetla je pobijediti sve što nas odvaja od svijeta mira i suživota. Gradimo svijet u kojem neće biti mržnje i ratova. Probudimo i ponovno oživimo temeljne ljudske vrijednosti.Betlehemsko svjetlo nas prvenstveno podsjeća i potiče da se zauzmemo za mir i strpljenje među ljudima. Isto kao što Svjetlo ide iz ruke u ruku, tako neka raste i mir od čovjeka do čovjeka. Kao što pazimo da se mali plamen ne ugasi, tako njegujmo i štitimo mir, navode članovi odreda „Zmajevac“ u nadi da će se ovaj običaj nastaviti i dalje.

 

Povezani članci (by tag)