16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 19 Decembar 2013 18:40

Neuspjeli eksperiment psi lutalice

Eksperiment sa psima-lutalicama nije uspio, treba ga povući i riješiti problem, smatraju u Udruženju građana "Stop ugrizu!". U saopćenju iz ovog udruženja se navodi kako je kontrola broja pasa-lutalica pitanje koje svaka država rješava na svoj način.  



- Evropska unija ne nalaže poseban princip tipa „uhvati-steriliši-pusti“, kao što su nama prezentirali kad je trebalo usvojiti zakon 2009. godine, ali instistira da rješenje bude humano - kaže se u saopćenju. Većina zemalja ima zakone koji propisuju određeni broj dana držanja napuštenih pasa u azilu kako bi imali priliku za udomljenje, uz mogućnost uspavljivanja ukoliko ne budu udomljeni u tom roku.  Evropski prosjek je 12 dana, varira od 5 do 60 dana.  Princip uhvati-steriliši-pusti donedavno je bio u tri zemlje: Rumunija, Bosna i Hercegovina i Grčka.

Iz Udruženja ukazuju na slučaj Rumunije, u kojoj su dugi niz godina pokušavali primijeniti ovaj princip, da bi u jesen ove godine zakon bio izmijenjen i dozvoljena eutanazija ukoliko životinja ne bude udomljena iz azila nakon 30 dana. Država ovim principom nikad nije uspjela staviti pod kontrolu populaciju pasa lutalica i taj broj je konstantno rastao. Prema procjenama, u Rumuniji ih trenutno ima nekoliko stotina hiljada, od čega samo u Bukureštu 65.000 (jedan pas lutalica na 30 ljudi). 

Veliki broj ugriženih ljudi uz nekoliko smrtnih slučajeva, ogromna šteta koju su nanosili građanima kroz uništavanje stoke na kraju je kulminirala smrću četverogodišnjeg Ionuta, kojeg su psi lutalice rastrgali i dijelom pojeli. Od usvajanja izmjena zakona u Rumuniji, psi sa ulica se ubrzano sklanjaju u azile što je rezultiralo smanjenjem broja ugriza za 43 posto za samo dva mjeseca.

Grčka je zemlja koja se često navodi kao primjer države u kojoj funkcioniše princip „uhvati-steriliši-pusti“. Ono što je manje poznato javnosti jeste činjenica da u Grčkoj ulicama hoda preko 300.000 pasa lutalica.  Vlada Grčke priznala je da nema sredstava za rješenje problema pasa lutalica, a udruženja za zaštitu životinja ne žele na sebe preuzeti rješenje ovog problema jer smatraju da je to problem koji država treba da riješi.

- Bosna i Hercegovina ima velike sličnosti sa ove dvije države po pitanju pasa-lutalica. Godinama se pokušava staviti pod kontrolu populacija pasa-lutalica po principu „uhvati-steriliši-pusti“ bez većeg uspjeha, a kao rezultat toga imamo ogroman broj pasa bez vlasnika na ulicama - novode iz Udruženja.  Ovoliki broj pasa-lutalica, smatraju u "Stop Ugrizu!" nemoguće je smjestiti u azile i hraniti dovijeka, a mjesto im na ulici nije. 

- Ulice nisu prirodna staništa čopora ni u jednoj normalnoj državi i nema potrebe da nas ubjeđuju da jesu. Dovoljno je otići do susjedne Hrvatske i uvjeriti se da ulice pripadaju ljudima, a ne psima. Iako ne žele priznati, udruženjima za zaštitu životinja i aktivistima za prava životinja odgovara veliki broj pasa na ulicama, jer to opravdava njihovo postojanje. Veći broj pasa-lutalica znači veću štetu građanima (veći broj napadnutih i ugriženih građana, više uništene stoke), a na što pojedinci odgovaraju osvetom, na primjer trovanjem pasa. Takva odmazda je signal za uzbunu i pokazuje da je postojanje ovih udruženja itekako opravdano jer nema ko da zaštiti te životinje - navodi se  u saopćenju.

Na kraju se zaključuje da nema potrebe dalje učestvovati u eksperimentu u kojem očigledno samo pojedinci stiču korist, a ogromna većina ispašta fizički, psihički i materijalno. 

- Svako odugovlačenje rješenja pojačava granicu začaranog kruga iz kojeg bi bilo sve teže izaći. Usvajanjem izmjena zakona općinama će se omogućiti rješavanje problema napuštenih pasa koji trenutno imamo, udruženja za zaštitu životinja će imati bolju priliku za promociju udomljavanja, svrstaćemo se u red država koje su ovaj problem riješile u skladu sa evropskom regulativom - navodi se u saopćenju Udruženja "Stop ugrizu!".