Printaj ovu stranu
srijeda, 18 Decembar 2013 00:54

Održana skupština ZDK

Prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica povučen je iz dnevnog reda sjednice Skupštine Zeničko dobojskog kantona od strane Vlade,odnosno Ministarstva za boračka pitanja zbog potrebe dodatnog usaglašavanja sa boračkim udruženjima.

 

Ovaj Zakon,čije su izmjene donesene u decembru 2012. godine,sa rokom važenja od godinu dana, trebao bi vrlo brzo ponovo biti na sjednici Skupštine,možda i do kraja decembra.Skupština je jednoglasno podržala Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima,koji je prema riječima ministra MUP-a ZDK, Rifata Delića usaglašen sa brojnim domaćim dokumentima.

 

Prihvaćen je i zaključak da se što prije obavi dodatno upošljavanje nedostajućih policijskih službenika,kako bi policija mogli odgovoriti svim obavezama i zadacima.Inicijativa Općinskog vijeća Usora za donošenje Zakona o prenošenju nadležnosti ZDK iz oblasti obrazovanja na općinu Usora nije dobila podršku Skupštine. U zaključku se navodi da se inicijativa odbija zbog nedovoljnog obrazloženja predlagača,dok je u raspravi zastupnika izražena i bojazan da bi prihvatanje inicijative značilo dodatno finansijsko izdvajanje budžetskih sredstava.

 

Prihvaćen je i Izvještaj o radu Univerziteta u Zenici za 2012. godinu sa Izvještajem o poslovanju.Zastupnicima se predstavio i novi rektor Dževad Zečić,koji nije detaljnije obrazlagao pomenute izvještaje,nego strateške ciljeve i pravce razvoja ove visokoškolske ustanove.Skupština je do kraja sjednice razmatrala Informaciju o stanju zapošljavanja, te Informaciju  o dostignutom stanju u oblastima raseljenih lica i povratnika za prvih 9 mjeseci tekuće godine.    (Šerif B. rtvze)

Posljednje od

Povezani članci (by tag)