Printaj ovu stranu
utorak, 17 Decembar 2013 20:11

ArcelorMittal Zenica - Saopćenje

 Kao i svi građani Zenice, u kompaniji ArcelorMittal Zenica smo zabrinuti za kvalitet zraka u gradu i pridružujemo se općem apelu za smanjenje utjecaja svih subjekata na kvalitet zraka.

Pošto je Općina proglasila epizodno zagađenje zraka u Zenici, kompanija ima spreman Interni operacioni plan za djelovanje u slučaju epizodnih situacija zagađenja na području zeničke općine, odobren od strane Općine Zenica, stoga smo odmah započeli sa primjenom Plana.

Stručnjaci za zaštitu okoliša potvrđuju da zagađenje zraka u Zenici nije prvenstveno izazvano proizvodnim procesom naše kompanije. Ovo se pogotovo odnosi na zimski period kada je zbog geografskog položaja, temperaturnih inverzija ili slabih zračnih struja, utjecaj kućnih ložišta koja koriste zenički ugalj, saobraćaja i benzinskih pumpi  mnogo značajniji nego što se to prezentira javnosti (primjer su niže vrijednosti polutanata u Tetovu nego u Radakovu). Implementacijom ovog Plana samo u kompaniji ArcelorMittal Zenica, stoga, ne može se očekivati značajnije poboljšanje kvaliteta zraka u Zenici.

Da bismo imali bolji kvalitet zraka u našem gradu neophodno je da svi zajedno uložimo značajan napor kako bismo postigli ovaj cilj.

Važno je napomenuti da pored svih ekoloških projekata koje smo implementirali do sada, a pogotovo onih u 2012. i 2013. godini, u ovakvoj  situaciji najvažniji je projekat u pogonu Energetika, gdje se u 2013. godini izvršila optimizacija kotla br.2. što je dovelo do smanjenja SO2 emisija sa toplane za oko 30%.
Povrh toga, kompanija ArcelorMittal Zenica poduzima i preventivne mjere sa ciljem da smanji svoj utjecaj na kvalitet zraka, koristeći sirovine i goriva sa manjim procentom polutanata i redovitim održavanjem svih postrojenja za zaštitu okoliša.

U prilog potvrde efikasnosti naših projekata i mjera, te nivoa našeg utjecaja na emisije u gradu, govori nekoliko činjenica:
- Tokom nedavne obustave rada kotla u pogonu Energetika koji proizvodi paru za grijanje grada (10 .- 13. decembar), izmjerene vrijednosti SO2 i prašine u gradu bile su značajno povećane, osobito u poslijepodnevnim i večernjim satima kada su kućna ložišta veoma aktivna, pa i u dijelovima grada koji su najudaljeniji od postrojenja ArcelorMittal Zenica (Radakovo).
- Vrlo slična situacija vezana za zagađenje zraka ovih dana javlja se u gradovima kao što su Sarajevo,Tuzla, Kakanj kao i drugim mjestima širom zemlje, a tamo se ne nalaze postrojenja za proizvodnju čelika.

Jučer i danas u kompaniji ArcelorMittal Zenica boravila je Federalna inspektorica za zaštitu okoliša, provjeravaći rad postrojenja i naše mjere za smanjenja utjecaja na okoliš. ArcelorMittal Zenica će nastaviti suradnju sa Federalnim i općinskim tijelima i dat će svoj doprinos poboljšanja kvaliteta zraka u gradu Zenici.

 

ArcelorMittal Zenica

Posljednje od

Povezani članci (by tag)