29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 13 Decembar 2013 19:43

Eko forum: para za grijanje

Građani Zenice se već treći dan smrzavaju zbog "tehničkih problema na radu kotla" u kompaniji ArcelorMittal. Iako je najavljeno otklanjanje kvara i normalizacija stanja za 72 sata, danas su nas obavijestili o "komplikacijama" i daljem odgađanju normalizacije grijanja.



Zahtijevamo da se tehnološka para hitno preusmjeri na grijanje grada, a da ArcelorMittal smanji obim proizvodnje dok ne otkloni kvar. Za kvar na kotlu nisu krivi građani Zenice, iako ispaštaju i hladnim radijatorima i povećanim aerozagađenjem zbog korištenja uglja u kućnim ložištima.

Vodena para, koju ArcelorMittal proizvodi u pogonu "Energetika", koristi se u tehnologiji proizvodnje gvožđa i čelika, a u zimskom periodu se cca 30% te pare troši na grijanje grada. Zbog povećane potrošnje pare, u zimskom periodu se koriste dva kotla, i svaki kvar na jednom od kotlova se odražava isključivo na grijanje grada.
Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području ZDK predviđa i ograničenje rada proizvodnih pogona. Za provođenje mjera iz tog plana odgovoran je Operativni štab Općine Zenica, na čijem čelu je Načelnik Općine.


EKO FORUM ZENICA