28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 13 Decembar 2013 06:20

Zenica: grad umjesto općine

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila i Parlamenetu FBiH po skraćenom postupku uputila četiri prijedloga zakona kojima se sadašnje općine Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg uspostavljaju kao gradovi. Gradovi Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg su, sukladno novim zakonima, pravni sljednici sadašnjih općina i preuzimaju njihove nadležnosti, prava, obveze i imovinu.


Teritorij ovih novih gradova u Federaciji BiH čine sva naseljena mjesta koja se, prema evidenciji Federalnog zavoda za statistiku, nalaze u okviru općina Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg na dan stupanja Zakona na snagu. Gradovi su jedinice lokalne samouprave i imaju svojstvo pravne osobe. Njihova samoupravna tijela su gradska vijeća i gradonačelnici koji poslove iz svojih nadležnosti obnašaju sukladno Ustavu FBiH, zakonima i gradskim statutima.

 

Broj članova gradskih vijeća je utvrđen statutima, a vijećnici se biraju na izravnim tajnim izborima. Gradonačelnici, kao izvršna tijela gradova, biraju se sukladno Zakonu o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u FBiH. Općinski vijećnici i općinski načelnici, izabrani na proteklim općinskim izborima, stupanjem na snagu novih zakona, nastavljaju s radom kao vijećnici gradskih vijeća i gradonačelnici. Općinska tijela uprave i upravne organizacije, stručne i druge službe i ostala općinska tijela nastavljaju rad kao gradska tijela i službe, a javna poduzeća i javne ustanove, čiji su osnivači općine Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg, djelovat će kao javna gradska poduzeća i ustanove.

 

U obrazloženjima prijedloga zakona konstatirano je da Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg ispunjavaju sve zakonske pretpostavke da bi bili uspostavljenji kao gradovi. Općinsko vijeće Tuzla je na sjednici 30. 1. 2007. godine donijelo Odluku o proglašenju Grada Tuzle i Zaključak o pokretanju Inicijative za izradu Zakona o uspostavi Grada Tuzle. Takvu odluku je donijelo i Općinsko vijeće Zenice. Zakon o principima lokalne samouprave predvidio je mogućnost proglašenja gradovima onih općina koje imaju posebno povijesno i kulturno značenje, što se, u svakom slučaju, odnosi i na Bihać.

 

Općinsko vijeće Širokog Brijega je 31.7.2013. godine usvojilo Odluku da su ispunjeni su uvjeti za proglašenje gradom, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.