29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 04 Decembar 2013 23:02

Bolnica odbacuje navode FTV-a

 Glasnogovornica Kantonalne bolnice Zenica Dženana Hedžić potvrdila je u izjavi Feni da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona izuzeli iz ove bolnice dvije vreće u kojima su se nalazili ostaci skeleta.

 

-Ovlaštene osobe MUPZDK-a su u Službi za patologiju JU kantonalne bolnice Zenica 11. novembra u prisustvu glavnog tehničara za patologiju izuzeli dvije kese u kojima se nalazila jedna lobanja i kosti skeleta - rekla je Hedžić.  Kazala je da je sadašnja načelnica Službe za patologiju Lejla Mujbegović, koja se nalazi na ovoj funkciji od februara, zatekla ovaj materijal. Hedžić je odbacila navode da su najmanje 12 godina, u podrumu zeničke bolnice bili odloženi posmrtni ostaci nekoliko žrtava iz proteklog rata, kao i da uzorci, na osnovu kojih je trebala biti obavljena identifikacija, nikad nisu poslati na DNK analizu jer je bivši načelnik Službe za patologiju Faruk Turkić godinama odbijao to učiniti.

 

Glasnogovornik Tužilaštva ZDK-a Sanjin Kulenović kazao je Feni da su ostaci skeleta upućeni na DNK analizu, nakon čega će biti poznato više detalja te da je istraga o ovom predmetu u toku. 

 

- Postoji vjerovatnoća da su skeletni ostaci iz proteklog rata - naglasio je Kulenović.

 

- Institut za nestale osobe BiH obaviješten je o pronalasku posmrtnih ostataka u Kantonalnoj bolnici Zenica. 

- Posmrtni ostaci su prevezeni u prosekturu Gradskog groblja Visoko, gdje su uzeti koštani uzorci za DNK analizu i bit će poslani u laboratoriju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) kako bi se DNK analizom utvrdio identitet pronađenih posmrtnih ostataka - kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.
 
Po njenim riječima, pretpostavlja se da je riječ o osobama koje su nestale u toku proteklog rata, odnosno iz mandata Instituta za nestale osobe BiH, ali "konačnu riječ će dati DNK analiza"


prilog FTV-a

http://www.zenicablog.com/zenica/vijesti/item/22908-ftv-kosti-u-zeni%C4%8Dkoj-bolnici.html