20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 27 Novembar 2013 23:05

Muftijstvo zeničko: 20 godina

U povodu 20. godina od osnivanja Muftijstva zeničkog u Zenici je priređena svečana akademija,kojoj je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović sa saradnicima.


Najveće priznanje, Plaketa Muftijstva zeničkog dodijeljeno je prod. dr. Mustafi ef. Ceriću ,reisu-l-ulemi emeritusu. Savjet Muftiluka zeničkog na svojoj 120. redovnoj sjednici u Zenici od 5. septembra 2013. godine, na prijedlog muftije zeničkog,  ustanovio je priznanje ''Plaketa Muftijstva zeničkog'' koje se dodjeljuje svake pete godine osobi koja svojim životom i radom, dosljedno i nesebično doprinosi afirmaciji islama, islamskih vrijednosti i koja čuva ugled i jedinstvo Islamske zajednice. Muftijstvo zeničko osnovano je 20. oktobra 1993. godine. 

 

O proteklih 20 godina razvoja i ostvarenim rezultatima,posebno u periodu agresije na BiH,kao i poratnom periodu obnove i izgradnje vjerskih objekata, govorio je muftija zenički Ejub ef. Dautović, odavši posebnu zahvalnost prvom muftiji, hafizu Halilu Mehtiću.

 

Svečanoj akademiji, među ostalim,prisustvovali su najviši predstavnici Rijaseta Islamske zajednice BiH, predsjednici Mešihata,muftije, glavni imami,predstavnici islamskih obrazovnih ustanova, izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa, te druge visoke zvanice i gosti.

 

(Šerif B. rtvze)