19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 22 Novembar 2013 15:06

Novac za obnovu četiri škole

Ugovori o sufinansiranju/finansiranju kapitalih projekata iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja za područja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i nadležnog kantonalnog ministarstva potpisani su danas u Zenici, saopštilo je ovo ministarstvo. 
       


Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić ugovore je potpisao sa ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mirkom Trifunovićem.


"U Federaciji BiH (FBiH) nema škole u kojoj ne trebaju krupni zahvati, međutim, zbog nedostatka sredstava radimo objekt po objekt. Inače, narednih dana iste ugovore ćemo potpisati i u ostalim kantonima. Napomenuću da smo ove godine projekat implementirali u svih deset kantona FBiH", rekao je Mašić.  Dodao je da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, s ciljem poboljšanja uslova rada, ove godine osiguralo finansijsku podršku za ukupno 30 odgojno-obrazovnih ustanova u FBiH, u iznosu od 850.000 KM. Mašić je naveo da obrazovanje ima temeljnu ulogu kako u ličnom, tako i u društvenom razvoju. 


"Za svaku državu je najbolje da ulaže tamo gdje će se vrijednost vratiti. A to je obrazovanje, i upravo je ta oblast naša strateška investicija. Mi želimo postati društvo znanja i naša je obaveza da za to obezbijedimo što kvalitetnije uslove", dodao je Mašić.  Za ZDK osigurana su sredstva u iznosu od 127.100 KM u svrhu realizacije četiri projekta koji se odnose na poboljšanje uslova rada odgojno-obrazovnih ustanova na području ovog kantona. 


Korisnici sredstava su "Prva gimnazija" Zenica (31.775 KM za projekat "Izrada tehničke dokumentacije, rekonstrukcija sistema grijanja, sa izvođenjem dijela građevinskih radova i nadzor nad izvođenjem radova"), Osnovna škola (OŠ) "21. mart" Matuzići-Područna škola Mravići, Doboj-Jug (31.775 KM za izradu projektne dokumentacije, rekonstrukcija i sanacija postojećeg krova, nadzor nad izvođenjem radova), OŠ "1. mart" Jelah, Tešanj (31.775 KM za rekonstrukciju i sanaciju postojećeg krova) i Franjevačka gimnazija Visoko (31.775 KM za izgradnju fiskulturne sale).