20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 17 Novembar 2013 07:17

Magistri farmacije u Zenici

Simpozij magistara farmacije Federacije BiH organizirali su danas u Zenici federalna Komora magistara farmacije i Farmaceutsko društvo.

 

Tema simpozija bila je Uloga farmaceuta u samomedikaciji, koja sve prisutnija u kliničkoj farmaciji. Prema riječima predsjednice komore, magistrice Zahide Binakaj, "moderni farmaceut" sada aktivno učestvuje u izboru terapije, u savjetovanju i vodjenju brige o pacijentima koji dolaze u apoteke farmacetima kao najdostupnijim zdravstvenim radnicima.

 

Moderni farmaceut prati efekte tih lijekova i njihovu interakciju, jer se kod ogromnog broja pacijenata sa višestrukom terapijom, dešava da specijalisti ne brinu o njihovom međudjelovanju, već samo o onim lijekovima koje su sami propisali. Prema novoj verziji vodiča Komore magistara farmacije svi farmaceuti na području BiH imaju iste algoritme kod tertiranja gripe npr, nazeba, zatvora i slično, dodaje Binakaj. Predsjednik UO Komore, magistar farmacije Sead Osmančević napomenuo je da će raditi u budućnosti na ujednačavanju naknade po receptu za iste lijekove medju kantonima.  

 

 (Alma H. rtvze)