28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 14 Novembar 2013 23:54

Vadili krv Vladi Kantona

Podržavajući akciju  Udruženja građana za borbu protiv šećerne bolesti ZENICA u obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa brojni građani su danas u prostorima Tržnog centra „Džananović“ provjeravali nivo šećera u krvi.

 

Zanimljivo je da su se akciji pridružili, prije svih ministrica zdravstva u Vladi ZDK dr Senka Balorda, zatim kantonalni premijer Munib Husejnagić (izmjeren im je šećer u okvirima normalnog) , a potom je posebna ekipa zdravstvenih radnika koje je predvodila dr Larisa Gavran mjerila nivo šećera u krvi ministrima u Vladi pred njihovu redovnu sjednicu. Bilo je komentara da li je to pravo vrijeme (prije sjednice) za mjerenje šećera ili je bolje poslije kada je svima zasigurno šećer u porastu.

 

Akcija Udruženja građana za borbu protiv šećerne bolesti, već se sada može ocijeniti, imala je izvanredan odjek među građanima, a medicinski radnici koji usko sarađuju sa Udruženjem će rezultate objaviti kroz svoje nastupe u javnim glasilima.

 

 

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14.novembra, na inicijativu Međunarodne dijabetološke federacije, i Svjetske zdravstvene organizacije, 1991.,zbog sve većeg broja oboljelih od šećerne bolesti u svijetu .

Ovaj datum je izabran u čast rođendana Frederika Bantinga koji je zajedno sa Čarlsom Bestom prvi izložio ideju koja je dovela do otkrića inzulina u oktobru 1921.god. 

 

Na Generalnoj Skupštini UN održanoj u decembru 2006.god. usvojena je Rezolucija o dijabetesu , a Svjetski dan borbe protiv dijabetesa je uvršten u zvanični kalendar UN.

 

Šta je to dijabetes ili šećerna bolest?

To je bolest koju karakteriše previše šećera u krvotoku. Mnoge osobe ni ne znaju da imaju dijabetes. On se javlja kad pankreas ne proizvodi dovoljno hormona insulina , koji nam je potreban da bi nosio šećer iz krvotoka u ćelije organizma - slikovito rečeno.

 

Kad šećer uđe u naše ćelije, pretvara se u energiju koja se koristi za naše tjelesne funkcije i oslobađa tijelo od štetnih materija. Ovaj proces naziva se metabolizam. Kad čovjek ima dijabetes, pankreas nije u mogućnosti da proizvede dovoljnu količinu insulina, a bez njega nivo šećera u krvi postaje veći što znači da počinje da prelazi i u urin i tako izlazi iz organizma, pre nego što je organizam  dobio energiju koja mu je potrebna svakog dana. Zbog ovakve neuravnoteženosti šećera , organizam naravno reaguje  tako da dolazi do ozbiljnih zdravstvenih problema.

 

Postoje dva osnovna tipa dijabetesa :

TIP 1 dijabetesa ili inzulinzavisni, gdje pacijenti moraju redovno sami sebi ubrizgavati određene količine insulina,

TIP 2 dijabetesa gde pacijenti mogu uz redovnu propisanu terapiju i pravilan način  ishrane korigovati količinu insulina u krvi

Šta znači pravilan način ishrane?

Znači da pacijenti uglavnom mogu jesti sve što jedu i ostali ljudi s tim da njihov režim ishrane podrazumjeva samo malo korigovanje u smislu izbegavanja hrane bogate šećerima i mastima.

Dalje, hrana mora da bude svježa, (dosta salate i povrća, može i voće, ali da nema puno šećera u njemu).

Hrana treba da bude kuvana, dinstana .a treba izbjegavati i prženu i pohovanu hranu. (to se inače savjetuje i zdravoj populaciji)

 

Svaki dijabetičar treba da ima 5-6 obroka što znači: -3 glavna obroka (doručak, ručak, večera) - i 2-3 užine (prijepodnevna, popodnevna i večernja)

 

Prilikom ovako raspoređenih obroka ne dolazi do nagomilavanja šećera u krvi, već njegov nivo lako oscilira.

Znači da bi dijabetičar mogao da pod kontrolom drži svoj šećer u krvi, potrebno je da se pridržava režima ishrane kog mu je prepisao njegov ljekar, da se hrani ispravno, što znači umjereno, redovno, da su mu obroci otprilike u isto vrijeme i da bude fizički aktivan, I naravno da redovno uzima propisanu mu terapiju.

 

U povodu 14. novembra  Svjetskog dana dijabetesa i najave Udruženja građana za borbu protiv šećerne bolesti ZENICA da će biti organizatori Prvog kongresa oboljelih od šećerne bolesti u F BiH, Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, u cilju podrške radu ovog udruženja, pozdravlja  inicijativu za održavanje ovog skupa .

Istovremeno, Ministarstvo zdravstva ističe da je u minilom periodu izuzetno dobro sarađivalo sa Uduženjem. Održan je niz sastanaka na  kojima su dogovarani konkretni zaključci. Između ostalog, na  esencijalnu listu lijekova uvrštena je alfa-liponska kiselina, a Ministarstvo već drugu godinu intenzivno radi na projektu „Ujedinjeni mijenjamo dijabet“.  Zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja unapređena je zdravstvena zaštita ove populacije u smislu obezbjeđenja test-traka za iduću godinu i to putem Fonda solidarnosti što im  značajno umanjuje troškove .  Ministarstvo trajno podržava projekte edukacije članova Udruženja i drugih građana putem zdravstvenih ustanova. Za projekt edukacije, Federalno ministarstvo zdravlja je odobrilo 18.560,00 KM  1.9.2013. godine zeničkom udruženju.

 

Postoje i nezealizovani zahtjevi. Primjera radi, traženje da se dijabetičarima obezbijede inzulinske pumpe nije  ispunjeno zbog niza razloga osim materijalnog. U perspektivi to će biti predmet analiziranja struke i stručnjaka u ovoj oblasti da bi se došlo do konačne realizacije ovog zahtjeva.