28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 12 Novembar 2013 20:19

Stiže pomoć za Burekoviće

Meho Bureković (43), stopostotni invalid iz Zenice, u požaru koji je izbio prije nekoliko dana u njegovoj porodičnoj kući izgubio je sve. Burekoviću i njegovoj porodici utočište je pružio njegov mlađi brat te njih osmero živi u skromnoj kući od svega dvije prostorije. 

 

Burekovićev stariji sin Anel (21), koji je oca na rukama iznio iz vatrene stihije, zadobio je teške opekotine te je zbrinut na Odjelu hirurgije Kantonalne bolnice u Zenici. Bureković se s gorčinom prisjetio ovog nemilog događaja. 

 

- Bio sam u svojoj sobi kad je buknuo požar. Najvjerovatnije se zapalio produžni kabl, a s obzirom na to da je kuća sva u lamperiji, nije trebalo mnogo da se vatra proširi. Bio sam sam u kući. Onda sam začuo Anela kako vrišti: „Tata, tata!“ Dim me je već počeo omamljivati pa sam mu rekao: „Ne idi ovamo!“ Nije me poslušao već se kroz plamen probio do prostorije u kojoj sam se nalazio - ispričao nam je Bureković. Kako kaže, sin ga je ponio u naručju, no na putu ka izlazu vatra se rasplamsala. Anelu su počeli gorjeti kosa i gornji dio tijela. 

 

- Zapomagao je. Nikad neću zaboraviti njegove krike. Ali moj heroj nije odustao. Spustio me, skinuo majicu i držeći me za ruke odvukao do izlaza. Tad su došli vatrogasci i Hitna - kazao je Bureković. On je 40-postotni ratni vojni invalid, ali je prije tri godine doživio tešku saobraćajnu nesreću zbog koje je obolio od kvadriplegije te je njegova invalidnost otad 100-postotna.  

 

- Sve sam izgubio. Nemamo šta ni obući. Teško je kad godinama nešto gradite, a onda to sve nestane u jednom momentu. Brinem se za budućnost djece i supruge. Bespomoćan sam, ne znam kako ću dalje. Izgorjela su mi i invalidska kolica. Obratio sam se boračkoj organizaciji i obećali su mi pomoći koliko je to u njihovoj moći - dodao je Bureković. 


Nakon što je "Avaz" objavio priču o porodici Bureković iz Zenice kojima je nedavno u požaru izgorila porodična kuća, dobri ljudi iz BiH, ali i iz dijaspore, izrazili su želju pomoći nesretnoj porodici.  Podsjećamo, Meho Bureković je 100-postotni invalid kojeg je iz vatrene stihije od sigurne smrti spasio sin Anel. Obojica su zadobili teške opekotine, a Anel je još uvijek u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ).  Mehi su, između ostalog, izgorjela i invalidska kolica. No, zahvaljujući humanim građanima, danas je dobio nova. Naime, kako nam je kazao, danas su ga u kući njegovog brata, kod kojeg su trenutno smješteni, posjetili predstavnici Crvenog križa iz Kaknja te donirali nova kolica.

 

- Htio bih se zahvaliti svim dobrim ljudima na ukazanoj pomoći. Osim kolica, dobili smo i nešto namirnica. Jučer me je posjetio i pomoćnik ministra za boračka pitanja ZDK Ilija Zovko - kazao nam je Bureković.  Pozivi i dalje pristižu, a porodica Bureković se nada da će ubrzo opet imati krov nad glavom.


kontakt ANEL BUREKOVIĆ +387 61 825 969 

https://www.facebook.com/m.c.burek 

ZA NASU VALUTU
BUREKOVIC MEHO
TRANSAKCIJSKI RACUN
1613000045246966

ZA STRANU VALUTU
BUREKOVIC MEHO
Beneficiary bank-RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA
Swift code-RZBABA2S
Iban code-BA391612550012732637


burekovich00002


B. Bećirović/Avaz