25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 11 Novembar 2013 06:39

Saradnja IPI sa MUP-om ZDK

Policijski komesar Fahrudin Bečirović je u svom uredu primio Fuada Klisuru, direktora Instituta za privredni inženjering (IPI) d.o.o. Zenica, te zajedno sa svojim saradnicima sa istim razgovarao o dosadašnjim zajedničkim aktivnostima, te unapređenju međusobne saradnje.

 

Saradnja Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Instituta za privredni inženjering se ogleda, prije svega, u zajedničkim aktivnostima na postizanju visokog stepena tehničke ispravnosti vozila koja saobraćaju na putevima na području Zeničko-dobojskog kantona, kroz aktivnosti policijskih službenika u saobraćaju i stanica za tehnički pregled vozila na području našeg kantona, nad kojima nadzor sprovodi IPI. Naime, kada policijski službenik prilikom kontrole u saobraćaju uoči određenu neispravnost i posumnja u tehničku ispravnost vozila koje je predmet kontrole, isto isključuje iz saobraćaja i upućuje na vanredni tehnički pregled. Ukoliko se na vanrednom tehničkom pregledu potvrde neispravnosti zbog kojih je vozilo upućeno na vanredni tehnički pregled ili ukoliko se ustanovi druga neispravnost, policijski organ privremeno oduzima i zadržava knjižicu vozila dok se utvrđene neispravnosti ne otklone i dok se to ne potvrdi na novom tehničkom pregledu. Navedenim aktivnostima se sankcionišu sva lica koja upravljaju vozilima koja ne zadovoljavaju kriterije tehničke ispravnosti.

 

Na održanom sastanku policijski komesar Bečirović se zahvalio direktoru Klisuri na dosadašnjoj odličnoj saradnji i velikoj podršci i profesionalizmu iskazanim u radu, kao i svim zajedničkim aktivnostima koje su poduzimane. Takođe je istakao da se nada nastavku dosadašnje dobre saradnje i naglasio da će Uprava policije kojom on rukovodi pružiti svu potrebnu pomoć i podršku aktivnostima koje sprovodi Institut, kako bi se radilo na postizanju zajedničkog cilja a to je stvaranje jednog sigurnog, uređenog i zakonitog društva i ambijenta, u kojem će se naši  građani osjećati sigurnim a saobraćaj na putevima na području kantona odvijati u što sigurnijim uslovima. Takođe je naglasio da će se u ovom kontekstu, u narednom periodu, intenzivirati određene policijske aktivnosti na preveniranju i sankcionisanju ovih prekršaja.

Direktor Klisura je tom prilikom naglasio da su stanice za tehnički pregled vozila jedini  ovlašteni subjekti za utvrđivanje identiteta vozila i njihove tehničke ispravnosti. Vozila koja nisu zadovoljila kriterije tehničkog pregleda i za koja se ne može utvrditi identitet, ne mogu biti upućena u dalji postupak registracije istih. 

 

Odsjek za koordinaciju i usmjeravanje bezbjednosti saobraćaja Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona kontinuirano vrši analizu i procjenu stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, te poduzima odgovarajuće aktivnosti u cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, posebno onih sa teškim posljedicama, te stvaranja visokog stepena bezbjednosti odvijanja saobraćaja na svim putevima na području Kantona. Među značajnijim aktivnostima u tom segmentu su, pored redovnih aktivnosti, akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju koje realiziraju svie policijske stanice na području Kantona, i koje pored represivnog imaju i preventivni  karakter. U skladu sa izvršenim procjenama, svaka zavedena akcija je pojedinačno usmjerena na pojedine kategorije vozača, tehničku ispravnost vozila i druge  segmente kontrole.

 

U proteklih devet mjeseci tekuće godine, od strane policijskih stanica u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, na svim putevima na području Kantona je realizirano pet akcija pojačane kontrole tehničke ispravnosti vozila. Akcije su realizovane u saradnji sa stanicama za tehnički pregled vozila, gdje su vozila, nakon izvršene kontrole i uočenih neispravnosti vozila, upućivana na vanredni tehnički pregled. Aktivnosti policijskih službenika bile su usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima zbog činjenja naznačenih prekršaja shodno odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH. Prilikom naznačenih akcija 296 motornih vozila je isključeno iz saobraćaja i upućeno na vanredni tehnički pregled.

 

U našim aktivnostima ukazujemo vozačima na činjenicu od kolike je važnosti za njihovu sigurnost i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju da upravljaju tehnički ispravnim vozilima, kao i na podatak da je jedan od značajnijih uzroka saobraćajnih nezgoda upravo tehnička neispravnost vozila, koja sa drugim okolnostima i faktorima može dovesti do nastupanja saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa teškim posljedicama. Stoga i ovom prilikom apelujemo na vozače da poštuju zakonske odredbe i da prvenstveno zbog svoje sigurnosti upravljaju vozilima koja zadovoljavaju kriterije tehničke ispravnosti.

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA